Dicht voor straf

Meer dan 100 bedrijven gesloten vanwege schenden coronarichtlijnen

Door Sam Trompert··Aangepast:
© ANPMeer dan 100 bedrijven gesloten vanwege schenden coronarichtlijnen
RTL

Meer dan 100 bedrijven hebben te maken gehad met een tijdelijke sluiting vanwege het niet naleven van de coronaregels. Bezoekers en werknemers konden dan bijvoorbeeld geen anderhalve meter afstand van elkaar houden. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z langs de veiligheidsregio's.

In totaal zijn 122 bedrijven gesloten geweest, als straf voor het niet nakomen van de coronaregels. Het gaat met name om horecagelegenheden, maar bijvoorbeeld ook om sportscholen of avondwinkels. 

In Twente werd eenmaal een bedrijf gesloten, een supermarkt in de grensstreek. Uitbater Raymond Berning haalde het landelijk nieuws met zijn weigering zich aan de coronamaatregelen te houden

'Kwalijk'

"Kwalijk", reageert minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op de cijfers. Niet alleen vanwege het risico op besmetting onder bezoekers, ook voor het personeel. "Je moet als werkgever gewoon goed voor je mensen zorgen. Je hebt als werkgever de taak om een veilige werkplek te bieden. Als je dat niet doet, ben je niet bezig een goede werkgever te zijn."

Bedrijven die zich, al dan niet bewust, niet aan de coronarichtlijnen houden, riskeren een boete of dwangsom, of - als uiterste redmiddel - een tijdelijke sluiting. De Inspectie SZW is verantwoordelijk voor het uitdelen van de boetes, de veiligheidsregio's zijn bevoegd om bedrijven te verplichten de deuren te sluiten. Meestal gebeurt dat pas na waarschuwingen en na meerdere controles door handhavers.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Codes

In de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland gebeurde dat bijvoorbeeld in horecazaken waar volop gedanst werd, weet advocaat Janneke Sinnige van Wieringa Advocaten, gespecialiseerd in bestuursrecht.

"Daar werd geconstateerd dat echt moedwillig de regels werden ontweken. Door codes af te spreken: als er een bepaald liedje werd gedraaid ging iedereen bijvoorbeeld zitten", laat Sinnige weten.

Dat zijn de uitzonderingen. "Wat we vaker zien is dat eerst waarschuwingen worden gegeven."
 

'Nauwelijks regels voor inzetten politiehond als geweldsmiddel'
Lees ook

'Nauwelijks regels voor inzetten politiehond als geweldsmiddel'

De meeste bedrijven volgen waarschuwingen netjes op, blijkt uit de antwoorden van de Inspectie SZW en de veiligheidsregio's. Maar er is dus een kleine groep bedrijven die hardnekkig probeert onder de regels te uit te komen.

'Meer oog voor handhaving' 

Daar is best ruimte voor, want er wordt niet veel gecontroleerd, geeft minister De Jonge toe. "Maar het gebeurt wel. Ik zie dat er meer oog komt voor de handhaving. Ik denk dat dat heel belangrijk is."

In veel cafés en restaurants is het best moeilijk, ondanks goede bedoelingen, om de anderhalvemetermaatregel goed in te voeren, nuanceert advocaat Sinnige. Ondernemers die te maken krijgen met zo'n maatregel en het er niet mee eens zijn kunnen zo'n besluit wel proberen aan te vechten.

"Het probleem is: je wil heel snel een uitspraak en niet een heel bezwaar en beroep door, voordat je zekerheid hebt. Je kunt een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank. Die kan heel snel behandeld worden. Een rechter kijkt dan op hoofdlijnen door die zaak heen en beslist dan of dat voorlopige oordeel rechtmatig is."

Is dat niet zo? Dan wordt het besluit geschorst. Tot de meer uitvoerige inhoudelijke behandeling hoef je dan niet dicht. Op dit moment speelt dat voor de horecagelenheden natuurlijk even niet meer. Sinds het ingaan van de gedeeltelijke lockdown, zijn de cafés en restaurants sowieso gesloten.

Lees meer over
Hugo de JongeCoronacrisis in NederlandVeiligheidsberaad