Coronasteun

Tegemoetkoming vaste lasten: ondernemers kunnen zich weer melden

Door RTL Z··Aangepast:
© GettyTegemoetkoming vaste lasten: ondernemers kunnen zich weer melden
RTL

Ondernemers die omzet verliezen door de coronamaatregelen van het kabinet kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) over het vierde kwartaal. Zij kunnen in aanmerking komen voor een subsidie tot maximaal 90.000 euro.

De TVL kan worden aangevraagd vanaf woensdag 12.00 uur tot en met 29 januari 17.00 uur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

De regeling is bedoeld voor ondernemers die hun omzet door de coronacrisis met minimaal 30 procent hebben zien dalen. De TVL is onderdeel van het nieuwe steunpakket voor bedrijven dat op 1 oktober werd ingesteld.

De maatregelen lopen langer, maar worden ook ingewikkelder. Zo wordt de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), de belangrijkste steunmaatregel, afgebouwd en gaat de drempel voor omzetverlies omhoog.

Ondernemer in de problemen? Zo werkt de nieuwe coronasteun
Lees ook

Ondernemer in de problemen? Zo werkt de nieuwe coronasteun

TVL flink opgehoogd

De TVL wordt juist flink opgehoogd en is verlengd tot en met juni 2021. Ondernemers met maximaal 250 medewerkers in een aantal zwaar getroffen sectoren zoals de horeca, recreatie, evenementen en theaters kunnen subsidie krijgen voor hun vaste lasten tot maximaal 90.000 euro. 

Minimaal is dat 750 euro. En horecabedrijven krijgen een eenmalige extra opslag. De regeling wordt wel weer geleidelijk afgebouwd, maar de voorwaarden zijn nog niet precies duidelijk. 

Het kabinet kijkt ieder kwartaal of de grens voor het omzetverlies van 30 procent moet worden verhoogd.

Vereisten

Ondernemers die gebruik willen maken van de TVL moeten aan de volgende regels voldoen:

  • Maximaal 250 werknemers
  • Minimaal 3000 euro aan vaste lasten
  • Minimaal 30 procent omzetverlies
  • Opgericht voor 15 maart
  • Op de lijst met aangewezen bedrijfstakken staan

Niet alles gecompenseerd

Overigens worden niet alle vaste lasten gecompenseerd. Dat is maximaal 50 procent van de door de overheid geschatte vaste lasten, vermenigvuldigd met het omzetverlies. 

Belangrijk is dat je niet hoeft te gaan rekenen hoeveel vaste lasten je precies hebt, want de overheid hanteert een vast percentage per bedrijfsgroep.

Een rekenvoorbeeld vind je hier

Lees meer over
Coronacrisis in NederlandOndernemersNOW