Nu of nooit

Ondanks corona kiest financieel adviseur Jurre (30) toch weer voor de horeca

Door Malin Kox··Aangepast:
© Eigen foto/Brownies&DowniesOndanks corona kiest financieel adviseur Jurre (30) toch weer voor de horeca
RTL

Vijf jaar werkte Jurre Quicken met veel plezier bij de Rabobank. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus worden hij en zijn vriendin per 1 februari, middenin de coronacrisis, de nieuwe eigenaren van Brownies&Downies in Venlo.

De 30-jarige Quicken studeerde af aan de hotelschool in Maastricht toen hij 22 was. Na daarna een paar jaar in de horeca te hebben gewerkt, merkte hij dat hij toe was aan iets nieuws.

Onderaan de ladder

"Ik was moe van de avonden en weekeinden werken", zegt hij tegen RTL Z. "Meer nog dan nu vond ik mijn eigen sociale leven belangrijk, ik wilde op vrijdagavond ook weleens zelf in de kroeg staan. Plus, ik begon al op mijn 15e in de horeca, ik vond het tijd om mijn horizon te verbreden."

Die verbreding vond Quicken bij de Rabobank. Hij begon als het ware onderaan de ladder: op de telefonische klantenservice. Na ruim een jaar kwam er een vacature voorbij op de afdeling financieel advies, hij solliciteerde en werd aangenomen. Uiteindelijk zou hij vijf jaar in dienst blijven van de bank. 

Gezocht: nieuwe klussen voor door lockdown getroffen downies
Lees ook

Gezocht: nieuwe klussen voor door lockdown getroffen downies

Vestiging in Venlo

In de tussentijd, zo'n anderhalf jaar geleden, kwam Brownies&Downies op zijn pad. "Ik kende het zelf nog niet, maar ik ging met mijn vriendin koffie drinken. Zij heeft een opleiding in de gehandicaptenzorg en stelde voor om daar koffie te gaan drinken. Eenmaal op het terras sloegen we aan het sparren en fantaseren: hoe zou het zijn om zelf zo'n zaak te hebben, ooit?"

De dagdroom werd in eerste instantie niet concreet. "Tot ik in een fase kwam bij Rabobank dat ik dacht: ik ben nu 30 jaar, wil ik dit nog 40 jaar blijven doen?", zegt Quicken. "Toen realiseerde ik me dat ik wel met plezier naar mijn werk ga, maar dat ik dit niet eeuwig wilde blijven doen." 

Hij trok de stoute schoenen aan, schreef naar Brownies&Downies en mocht op gesprek komen. Het klikte van beide kanten en driekwart jaar geleden kregen Quicken en zijn vriendin Inge Peters te horen dat de vestiging in Venlo vrij zou komen. De definitieve keuze om in te stappen, maakten ze afgelopen najaar.

Dicht, open en weer dicht.

Vriendin Inge Peters werkt straks twee dagen per week in de zaak. Het stel is nog op zoek naar een kok als aanvulling op het team. De vijf medewerkers met het Downsyndroom die al in de zaak werken, gaan mee over op 1 februari, als de overdracht officieel plaatsvindt.

Nieuwe uitdaging

"Mijn vriendin pakt het zorggedeelte op, bijvoorbeeld het zorgplannen maken voor de mensen die als dagbesteding bij ons werken. Het idee is dat ze op zoek gaat naar een vaste baan in de zorg, voor iets van een stabiel inkomen."

Of hij de zaak ook had overgenomen als zijn vriendin geen zorgachtergrond had gehad, weet hij niet, zegt Quicken. "Het horecagedeelte geloof ik wel, dat gaat me lukken. Maar het begeleiden van mensen met het syndroom van Down, daar heb ik nog helemaal geen ervaring mee. Dat is de nu de uitdaging voor mij." 

'Als we het willen doen, moet het nu'

Inderdaad, nog midden in coronatijd, hoewel de vooruitzichten toen iets gunstiger waren, zegt Quicken. "De horeca was open geweest in de zomer en er werd wel gesproken over een tweede lockdown, maar nog lang niet zo concreet als nu. Maar het was sowieso een stap hè, van een goede vaste baan naar een eigen onderneming. Corona maakte die keuze extra lastig."

"Uiteindelijk gaf de uitspraak dat je geen spijt krijgt van de dingen die je gedaan hebt, maar van de dingen die je níet gedaan hebt wel de doorslag. Buiten corona was het namelijk wél een goed moment. Ik ben 30, mijn vriendin is 24, we hebben nog geen kinderen, we zitten nog niet ergens aan vast. Als we het doen, moeten we het nu doen." 

Meevaller

Dat neemt niet weg dat hij zich zorgen maakt. "We hopen dat we op 1 maart open kunnen, misschien wordt het 1 april. We zijn er nog niet over uit of we in de tussentijd alleen afhalen gaan doen, het hangt er vanaf of dat de moeite waard is. En tot wanneer de lockdown duurt, ik kan me voorstellen dat we het sneller gaan doen als we deze week horen dat we tot 1 april geen mensen mogen ontvangen binnen."

Gelukkig heeft hij met de pandeigenaar een coronaregeling kunnen treffen, mocht er weer een lockdown komen.

Eigen sausje

Het overnemen van Brownies&Downies voelt ideaal voor Quicken. Bij de Rabobank ervoer hij hoe belangrijk hij het vond om andere mensen te helpen. "Naast dat het horeca is, speelt het zorgaspect ook een grote rol. Ik heb het gevoel dat ik zo meer kan bijdragen aan de wereld, dat vind ik mooi, dat geeft voldoening." 

Quicken en Peters hebben een huurcontract getekend voor vijf jaar. De inventaris namen ze over van de vorige eigenaresse. Grootse plannen met het pand hebben de kersverse ondernemers niet. "Voor een groter terras is geen plek, maar we willen er aan de binnenkant wel een eigen sausje overheen gieten."

Hij gaat er vanuit dat ze de vijf jaar in ieder geval volmaken. "Over vier jaar zouden we moeten beslissen of we met nog eens vijf jaar verlengen. Dat zien we dan wel weer - er kan veel gebeuren in vier jaar tijd." 

Lees meer over
OndernemersMKBHorecaVenlo