Winst gehalveerd bij Heineken: 8000 mensen weg
De coronacrisis raakt bierbrouwer Heineken hard. De winst tuimelde met 49 procent omlaag en de bierbrouwer schrapt wereldwijd 8000 banen, 10 procent van het totaal. In Nederland gaat het om 300 banen.
Heineken verwacht ook voor de komende tijd nog weinig goeds. Minder dan 30 procent van de punten waar Heineken wordt verkocht wereldwijd is geopend.
De rest is vanwege de coronapandemie gesloten. Heineken verwacht pas in de tweede helft van het jaar dat de marktomstandigheden verbeteren.
Omzet en winst
De nettowinst daalde van 2,5 miljard euro in 2019 naar 1,2 miljard euro in 2020. Een daling van 49 procent.
De omzet daalde 12 procent naar 19,7 miljard euro. Die winstdaling was harder dan de daling van de omzet omdat Heineken extra financiële lasten moest wegwerken.
10 procent eruit
En dus moet er bezuinigd worden. Heineken zegt dat voor zeker 2 miljard euro te gaan doen. Een deel daarvan wordt behaald met het schrappen van de banen voor 8000 medewerkers.
Die personeelsleden verdwijnen bij zowel hoofkantoor als bij lokale kantoren over de wereld. In Nederland verdwijnen 300 banen.
Eerder kondigde Heineken al aan om 20 procent van de banen op het hoofdkantoor te schrappen. Die bezuiniging moet dit eerste kwartaal afgerond worden. Er werken ruim 80.000 mensen bij Heineken.
Biervolume
Het totale biervolume daalde ruim 8 procent tot 222 miljoen hectoliter. Ook de verkoop van het lage alcoholpercentage en 0,0 bier daalde licht. Alleen het merk Heineken 0,0 groeide wel.
Met de gesloten horeca steeg de verkoop in supermarkten. Maar ook die via online-outlets zoals via de eigen Heineken-webshop Beerwulf.
Hulp
Het dividend wordt ondanks de problemen wel uitgekeerd en zal 30 tot 40 procent van de jaarwinst bedragen. Met 70 cent per aandeel is dat meer dan de helft minder dan het dividend over 2019.
Heineken trok ook geld uit om getroffen horecaondernemers te helpen tijdens de coronacrisis. 50 miljoen euro aan huurverplichtingen werd kwijtgescholden en 23 miljoen euro werd gestoken in hulporganisaties als het Rode Kruis en hulp aan zorgmedewerkers in landen waar het bedrijf actief is.
'Heineken slaat door'
Vakbond CNV vindt dat Heineken te veel doorslaat met het massaontslag waarmee het vandaag komt. CNV-onderhandelaar Roel van Riezen vraagt zich af of zo'n harde ingreep wel noodzakelijk is.
"Net als veel andere bedrijven lijdt Heineken nu flink omzetverlies. Maar er zit genoeg vet op de botten om deze periode te doorstaan. Het bedrijf blijft nog steeds winst maken."
CNV is in onderhandeling met de bierbrouwer. "Er mag ook een evenwicht zijn tussen de belangen van aandeelhouders en van werknemers", zegt Van Riezen. "Nu lijken werknemers te betalen voor de winst van de aandeelhouders."