Punten scoren met wandelen

Micha bedacht de Ommetje-app: 'Dit succes was niet te voorspellen'

Door Frederieke Hegger··Aangepast:
© Marrit CnossenMicha bedacht de Ommetje-app: 'Dit succes was niet te voorspellen'
RTL

Wat begon als een idee voor een evenement werd uiteindelijk een wandel-app waar inmiddels 824.000 mensen gebruik van maken. De makers van de app Ommetje zijn overdonderd: "We waren eigenlijk al blij met 10.000 gebruikers."

"Je hebt 15 punten gescoord!" De bekende hersenprofessor Erik Scherder kijkt er blij bij. Wie dagelijks een wandelingetje van 20 minuten maakt en daarbij de app Ommetje inschakelt wordt beloond met punten.

Wie elke dag wandelt of een actieve pas aanhoudt krijgt zelfs extra punten of medailles. Een belangrijke stimulans is het competitie-element: wandelaars 'strijden' tegen hun vrienden, familieleden of collega's.

Meest gedownloade app

De app is een hit en prijkt al een tijdje op de eerste plek in de app stores, boven die andere populaire programma's in coronatijd: Microsoft Teams en Zoom.

Maar zo is de app niet begonnen. Toen de Hersenstichting in mei 2018 aanklopte bij creatief ondernemer Micha van Hoorn (Better Together Agency) lag er eigenlijk een heel ander verzoek: bedenk een event waarmee we fondsen kunnen werven en een jongere achterban kunnen bereiken. En met ‘jongere achterban’ werd bedoeld: jonger dan 60 jaar.

In de app word je beloond voor wandelingetjes.
In de app word je beloond voor wandelingetjes.

Zitten is het nieuwe roken

"Wij dachten gelijk aan een evenement rond de sport wandelen", vertelt Van Hoorn. "Want wandelen is gezond en goed voor de hersenen. Gezonder dan heel intensief sporten."

Tijdens het creatieve proces stuitte de ondernemer ook op een artikel van Erik Scherder, getiteld 'Zitten is het nieuwe roken'. "Nederlanders blijken meer te zitten dan de Belgen, de Fransen en de Duitsers. En wie zitten het meest? Mensen met een zittend beroep", vertelt de ondernemer.

App voor bedrijfsleven

En zo kwam het tot een idee: ze zouden gaan proberen om werkenden met een zittend beroep aan het wandelen te krijgen. En niet op één evenement, maar elke dag. Het moest dus een app worden, gericht op het bedrijfsleven.

Van Hoorn schakelde game-ontwikkelaar Michiel Sala in en de app-bouwers van digitaal bureau CanvasHeroes. Van Hoorn: "We wilden een combinatie van drie elementen. Inhoud: in de vorm van Erik Scherder. Beloning: door punten te geven. En competitie: omdat mensen het leuk vinden om met elkaar een wedstrijd aan te gaan."

Erik Scherder vertelt je 'hersenweetjes' in de Ommetje-app.© Bill Tanaka
Erik Scherder vertelt je 'hersenweetjes' in de Ommetje-app.

'Vroege vogel'-medaille

App-bouwer Wouter Niekus voegde zelf nog wat grappige elementen toe. Zoals de 'vroege vogel'-medaille, die je beloont voor een wandelingetje voor 9 uur. "Zo kun je fris aan de dag beginnen. Dat is goed voor je hersenen", aldus Niekus.

De app was af, enkele bedrijven sloten zich aan voor een pilot. En toen kwam corona. Van Hoorn: "Onze gebruikers zaten niet meer op kantoor en konden dus ook geen ommetje om het kantoorgebouw meer lopen. In samenspraak met de Hersenstichting zeiden we toen: iedereen 'zit' nu thuis, we kunnen het beter voor iedereen toegankelijk maken."

Viral door corona

En toen ging het hard. De app werd gratis voor iedereen op 15 april 2020. Zes weken later waren er al 100.000 gebruikers. Eind 2020 waren dat er 260.000. En inmiddels zijn er daar, dankzij de lockdown, een kleine 600.000 bijgekomen.

Van Hoorn is totaal overdonderd. "Dit was niet te voorspellen. Eigenlijk waren we al heel blij met 10.000 gebruikers. Dat is al heel veel voor een gezondheidsapp die komt van een goed doel. En nu zijn we de nummer 1 in de app stores!"

500 bedrijven

Inmiddels is ook de bedrijvencomponent weer terug. Zo'n 500 bedrijven doen, na een donatie van 500 tot 1500 euro aan de stichting, mee met de app. De Ommetje-app wordt aangepast aan de huisstijl van het bedrijf en afdelingen kunnen het tegen elkaar opnemen.

Mede daardoor sluiten ook steeds meer mannen zich aan. Waar eerst 78 procent van de gebruikers vrouw was, is dat nu teruggezakt naar 70 procent.

'Zorgt voor hilariteit tussen collega's'

Een van de bedrijven die de Ommetje-app bij verschillende afdelingen heeft geïntroduceerd is verzekeraar Univé. Het competitie-element werkt aanstekelijk, vertelt manager Astrid van Vonderen.

"Er waren wel al een paar fanatieke wandelaars, maar nu zijn ook andere collega's meer gaan wandelen. Mensen sturen elkaar screenshots door, het zorgt echt voor hilariteit. Goed voor de onderlinge verbondenheid dus en mensen gaan natuurlijk meer naar buiten, wat weer goed is voor de vitaliteit. Dat vinden we erg belangrijk."

'Wij zijn geen fitbit'

Een techbedrijf uit Silicon Valley zou zijn vingers aflikken bij zoveel gebruikers in één land. Maar omdat de initiatiefnemer een goed doel is, wil Van Hoorn niet te hard van stapel lopen.

"We zijn wel aan het kijken hoe we er een innovatievere app van kunnen maken. Maar integriteit moet wel voorop blijven staan. Wij zijn geen Fitbit."

Geen trage app

De grootste uitdaging nu? Zorgen dat de app het goed blijft doen, met zoveel actieve gebruikers.

"Veel mensen maken nu een ommetje door de sneeuw in de zon. Dat doet wat met de servers. We moeten er dus voor zorgen dat de app goed blijft draaien en niet te traag wordt", zegt Niekus.

App-bouwer Wouter Niekus
App-bouwer Wouter Niekus

Wandelen tijdens vergadering

En na corona? Stopt iedereen dan niet met ommetjes maken met de app? "Dat risico is er zeker", zegt Van Hoorn.

"Maar het doel is dat je je realiseert dat bewegen gezond is en dat we van wandelen een gewoonte maken. En we hopen dat 'een ommetje' ook een locatie wordt voor je vergadering. Dat mensen niet meer automatisch kiezen voor Zoom of een vergaderzaal, maar ook kiezen voor een wandelingetje."

Lees meer over
WandelenSportGezondheidCoronacrisis in NederlandApp