Ex-autotycoon op de vlucht

Ghosn over ontsnapping in kist: 'Langste wachttijd van mijn leven'

Door RTL Z··Aangepast:
© Meika Fujio/Kyodo NewsGhosn over ontsnapping in kist: 'Langste wachttijd van mijn leven'
RTL

De gevallen autotycoon Carlos Ghosn heeft voor het eerst zelf een boekje opengedaan over zijn spectaculaire ontsnapping uit Japan om uit handen van justitie te blijven. Een prettige ervaring was het zeker niet. Vooral het deel dat hij opgevouwen in een kist doorbracht vond hij vreselijk.

In december 2019 bevond de voormalig topman van Renault, Nissan en Mitsubishi zich in een kist in een vliegtuig in de buurt van Tokio. 

Langste halfuur van zijn leven

"Het vliegtuig zou om 23.00 uur opstijgen", zegt Ghosn in een interview met de BBC waarin hij voor het eerst zelf details over zijn gedurfde ontsnapping onthult.

"De 30 minuten wachten in de kist in het vliegtuig, wachtend tot het opsteeg, was waarschijnlijk de langste wachttijd die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt."

Ghosn tijdens zijn ontsnapping op het vliegveld van Istanboel met achter hem ex-commando Michael Taylor die hem hielp bij zijn vlucht. © DHA
Ghosn tijdens zijn ontsnapping op het vliegveld van Istanboel met achter hem ex-commando Michael Taylor die hem hielp bij zijn vlucht.

Verdacht van fraude

Ghosn zat vast in Japan op verdenking van fraude, maar hij slaagde erin het land te ontvluchten. Hij omzeilde de bewaking bij zijn huis, vloog met een privévliegtuig naar Istanboel en reisde daarna door naar zijn thuisland Libanon. 

De ex-autobaas zat meer dan een jaar vast. Eerst in een cel en daarna in huisarrest in Tokio. Het was onduidelijk wanneer zijn proces zou starten en Ghosn vreesde dat dit nog jaren op zich kon laten wachten. Er hing een straf van vijftien jaar cel boven zijn hoofd.

Tijdens zijn huisarrest kreeg Ghosn te horen dat hij geen contact mocht hebben met zijn vrouw en dat was het moment waarop hij besloot een manier te vinden om te vluchten, zegt hij tegen de BBC. 

Kist voor geluidsapparatuur

"Ik kon mijn gezicht niet laten zien, dus moest ik ergens verborgen zijn, en de enige manier om me te verbergen was in een kist of in een stuk bagage zodat niemand me kon zien, niemand me kon herkennen en het plan zou kunnen werken", zegt hij.

Er werd gekozen voor een kist waar normaal geluidsapparatuur in vervoerd werd. Een logisch plan, aldus Ghosn, er werden op dat moment veel concerten gegeven in Japan. 

Ghosn, normaal strak in pak, moest zijn uiterlijk flink veranderen om niet op te vallen tijdens zijn vlucht. "Voordat ik in de kist stapte, moest ik niet opgemerkt te worden, want zoals je weet ben ik vertrokken vanaf een luchthaven buiten Tokio", zegt hij. "Ik moest daarheen. We gebruikten een trein en we gebruikten taxi's. Dus ik moest dingen dragen die ik normaal nooit draag." 

Dik betaald voor hulp

Ghosn verblijft nog steeds in Libanon, een land dat geen uitleveringsverdrag heeft met Japan, maar niet iedereen die betrokken was bij de ontsnapping komt er zo goed vanaf. 

De Amerikaanse ex-commando Michael Taylor en zijn zoon Peter ,die Ghosn hielpen bij zijn ontsnapping, werden door de VS uitgeleverd aan Japan. Vorige maand bekenden ze in een rechtbank in Tokio schuld voor de hulp aan Ghosn. 

Ze kregen een beloning van 1,3 miljoen dollar (1 miljoen euro) voor hun aandeel in de spectaculaire ontsnapping. Tijdens de vlucht deden de mannen zich voor als artiesten. Ze kunnen tot drie jaar cel krijgen voor hun daden. 

Claims justitie 'onzin' 

Ook Greg Kelly, een voormalig collega van Ghosn bij Nissan, kan nog de cel in draaien in Japan. Kelly zou geholpen hebben de inkomsten van zijn voormalige baas te verbergen en zit in huisarrest in Tokio. 

Ghosn en Kelly ontkennen nog steeds dat ze de wet hebben overtreden. In het interview met de BBC noemt Ghosn de aantijgingen 'onzin'. "Ik heb medelijden met alle mensen die het slachtoffer zijn van het gijzelende rechtssysteem in Japan, allemaal."

Lees meer over
Carlos GhosnNissanMitsubishiRenault

Laatste video's van RTL Nieuws

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen
'Ze dreigden dieren te doden'

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen