Zzp-club klaagt staat aan om 'oneerlijke' verdeling coronasteun
De Werkvereniging, een belangenclub voor zzp'ers, is een rechtszaak gestart tegen de Nederlandse staat om de in hun ogen oneerlijke verdeling van coronasteun tussen zelfstandigen en werknemers. Er moet volgens hen snel een einde komen aan de 'debiele kloof' die zo is ontstaan.
Een deel van de zelfstandigen voelen zich benadeeld door de verschillen die zijn ontstaan bij het verstrekken van coronasteun. Werknemers krijgen dankzij de verlengde NOW-regeling hun loon volledig doorbetaald, terwijl zelfstandigen het sinds de afschaffing van de Tozo-regeling per 1 oktober moeten doen met de reguliere Bijstand voor zelfstandigen (Bbz).
'Steun is onvoldoende'
"Op dit moment is de steun voor zelfstandigen met of zonder personeel onvoldoende", zegt oprichter Roos Wouters van de Werkvereniging tegen RTL Z. "Alle zelfstandigen worden teruggebracht op bijstandsniveau, echt het sociaal minimum. Terwijl werknemers met een vast contract hun salaris tot wel drie keer modaal gegarandeerd krijgen uitgekeerd."
Het leidt volgens haar tot een alsmaar grotere kloof tussen zelfstandigen en werknemers. "Wij vinden het onrechtvaardig dat de ene groep eigenlijk helemaal ontzien wordt en de andere groep de financiële klappen van de coronacrisis op mag vangen. De coronamaatregelen treffen iedereen en dat is géén ondernemersrisico."
"De coronamaatregelen treffen iedereen en dat is géén ondernemersrisico."
Buffers op
Met het aanspannen van een bodemprocedure in Den Haag hoopt de belangenvereniging dat de overheid de coronasteun eerlijker zal verdelen. Ook zien ze graag dat er meer aandacht komt voor de verschillen tussen zzp'ers en werknemers tijdens de voortslepende coronacrisis.
Wouters: "Ik wil dat er einde komt aan deze naar wat mij betreft debiele kloof en dat de morele verontwaardig groeit. Het leidt ertoe dat de groep zelfstandigen steeds verder inteert op hun buffers, als die niet al lang op zijn. Dat resulteert ook voor de meesten in belastingschulden, waar ze nog jarenlang mee geconfronteerd worden."
Crowdfunding
Omdat de Werkvereniging zelf niet over de benodigde financiële middelen zegt te beschikken om deze rechtszaak te bekostigen, is een crowdfundingcampagne opgezet. Zo moet een bedrag van 25.000 euro aan advocaatkosten worden opgehaald.
Bij publicatie van dit artikel was ruim 4700 euro gedoneerd. Wouters: "De rechtszaak is al gestart, we nemen het risico en vullen aan wat niet is binnengekomen. Maar iedereen die bijdraagt, zorgt dat wij niet met de eventuele schuld komen te zitten."