'Koffers bij de deur'

Nederlandse ondernemer in Kiev maakt noodplan: 'Poetin is onvoorspelbaar'

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANPNederlandse ondernemer in Kiev maakt noodplan: 'Poetin is onvoorspelbaar'
RTL

De Russische president Poetin beweegt zijn pionnen richting Oekraïne, volgens Groot-Brittannië is de invasie begonnen. Voor Nederlanders die zakendoen in of met Oekraïne betekent het extra kopzorgen. "Ze hebben hier wel meer meegemaakt, maar sommigen hebben de koffers al bij de deur staan."

Het Delftse softwarebedrijf Tradecloud werkt al jaren met een ontwikkelteam in Oekraïne. Zeven mensen werkten tot de coronacrisis vanuit een kantoor in Kiev, inmiddels werken ze alleen nog vanuit huis.

Het bedrijf maakt zogenoemde 'supply chain software', waarmee bedrijven zoals Quooker en Damen Shipyards de banden met hun leveranciers en voorraden kunnen stroomlijnen. "In een Quooker-kraan zitten wel driehonderd onderdelen. We zorgen ervoor dat die op tijd in de fabriek komen", zegt ceo Tonnis de Boer daarover. Het team in Kiev bouwt vooral aan de software van Tradecloud.

'Gelaten sfeer'

Hij noemt de sfeer onder zijn mensen gelaten. "Ik heb net nog contact gehad met mijn mensen, ook over de huidige situatie. Ze kijken het aan maar zijn natuurlijk wel onrustig. Tot nu toe hebben we er qua werk nog geen last van gehad."

Poetin gaf gisteren onder meer zijn leger opdracht voor een zogenoemde 'vredesmissie' in Oost-Oekraïne. Tal van landen spreken zich tegen de actie uit en in Oekraïne zelf wordt zeer gespannen gekeken naar de situatie.

Optreden Rusland hard veroordeeld: dit weten we nu
Lees ook

Optreden Rusland hard veroordeeld: dit weten we nu

'Koffers bij de deur'

Toch merkt De Boer dat mensen ook wel wat gewend zijn daar, immers is er al sinds 2014 gedoe met Rusland. Toen annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim. "Onze teamleider aldaar zei: deze keer blijf ik kalm", zegt De Boer. "Maar de vrouw van een andere collega heeft haar koffers al bij de deur staan."

De Boer spreekt veel met zijn team over de situatie en maakte een aantal weken geleden ook al een 'noodplan', want hij is naar eigen zeggen behoorlijk afhankelijk van zijn mensen daar, omdat ze specialistisch werk doen. "Er bestaat een risico dat het internet uitvalt of mensen niet bereikbaar zijn, dat levert voor ons problemen op."

'Kom naar Nederland'

De Boer bood zijn mensen ook aan om een tijdje naar Nederland te komen, dat kan in principe zonder problemen voor een maand of drie, zegt hij. "Op dit moment willen ze liever bij hun familie zijn. En dat begrijp ik." Van collega-ondernemers hoort hij dezelfde verhalen. "Ze zeggen: pak het vliegtuig naar Thailand, of ergens. Ga een tijdje vanuit daar werken."

Dirck Smits van Oyen, eigenaar van landbouwbedrijf Farmgate, dat zaden en granen verhandelt, voelt nog niet direct angst, maar wel bezorgdheid. "Ons bedrijf bevindt zich gelukkig in West-Oekraïne, een regio waarin meneer Poetin niet erg geïnteresseerd is", zegt hij.

Zelf woont de ondernemer met zijn vrouw in Kiev. Voor de zekerheid is de kelder van hun huis leeggeruimd. "Je weet nooit wat Poetin doet."

'Zakelijk hard geraakt'

Mocht er ook oorlog uitbreken in de hoofdstad, dan worden zijn werknemers gemobiliseerd, zegt de boer. "Op ons bedrijf is ruimte genoeg." Smits van Oyen denkt zakelijk hard te worden geraakt mocht dat gebeuren, omdat hij afhankelijk is van internationale handel en die kan door de situatie worden belemmerd of zelfs stilgelegd. "Er zijn veel risico’s."

Toch denkt de ondernemer niet aan vertrekken. "Ik heb verantwoordelijkheden, honderd man personeel. Ik kan moeilijk zeggen: zoek het maar uit, ik ga lekker in Nederland zitten."

'Beperkte handel'

Volgens Economen van Rabobank brengen de spanningen de open economie van Nederland weinig goeds en dat heeft vooral te maken met de Nederlandse afhankelijkheid van Russisch olie en gas. Vandaag schoten de prijzen al omhoog in reactie op het conflict.

Kijkend naar de import en export van goederen tussen Nederland, Rusland en Oekraïne, dan is de handel beperkt te noemen. Het Russische aandeel in de totale Nederlandse goederenexport is met 1,2 procent niet groot. Dat van Oekraïne is nog kleiner. We exporteren bijvoorbeeld machines en importeren nikkel uit Rusland. Uit Oekraïne komt maïs en zonnebloemolie. Er zijn daarom bijvoorbeeld Nederlandse boeren te vinden in Oekraïne. 

16 miljard

Hoe relatief klein de handel is, het betekent niet dat het geen pijn doet. Afhankelijk van de ernst van de economische sancties die volgen op de acties van Rusland en vice versa, kan de schadepost van de Nederlandse economie oplopen tot 16 miljard euro, denken de economen.

"Mocht dit conflict langer duren dan zullen we rekening moeten houden met hogere prijzen en inflatie", zegt Hugo Erken, Hoofd Nederlandse Economie bij Rabobank.

Oost-Europa correspondent Jeroen Akkermans is in Oekraïne en vertelt hoe er daar gereageerd is op de toespraak van president Poetin gisteravond. 

Lees meer over
Oorlog in OekraïneOndernemersOekraïneRusland