Elke dag een bruiloft: gekkenhuis door inhaalslag in de trouwsector
De trouwbranche barst uit zijn voegen deze zomer. Na twee jaar af- en uitstel door corona, is het dit seizoen hard werken geblazen voor iedereen die taarten, jurken of foto's voor bruiloften maakt. “De helft van de aanvragen moet ik afwijzen.”
Carolien Pepping blijft er relaxed onder. Op haar trouwlocatie - de Kruimel in het Drentse Gasselte - wordt momenteel ongeveer 7 dagen in de week een bruiloft georganiseerd. Meer kan ze er simpelweg niet kwijt.
Een schril contrast met 2020 en 2021, "hele slechte jaren" voor haar bedrijf. "We kregen toen zóveel afzeggingen, we konden hooguit twee of drie bruiloften per week doen. En dan vaak ook nog hele kleintjes, door alle beperkingen."
Doordeweeks trouwen
Dat is nu wel anders: zo goed als alle dagen van de week staat er een bruidspaar te trappelen om hun ja-woord te geven bij de Kruimel. "In normale jaren waren we in de zomer donderdag tot en met zondag volgeboekt, plus misschien één doordeweekse dag. Maar omdat alle weekenden dit jaar ver van tevoren volgeboekt waren, en mensen hun bruiloft niet nog een jaar willen uitstellen, wijken ze uit naar doordeweekse dagen."
"Het is letterlijk een gekkenhuis. Maar wel een leuk gekkenhuis", lacht Merel Hammer van Sugarlips Cakes, die gespecialiseerd is in het maken van bruidstaarten. Ze ziet drie trouwseizoenen in één gepropt worden dit jaar: alles vanaf 2020 wordt ingehaald.
Het is "nogal gepuzzel" om alles rond te krijgen op tijd, vertelt ze. Hammer haalt soms de avonden door om bestellingen af te krijgen, en haakt vaker flexkrachten aan. Ze ziet meer knelpunten in de branche: ze wordt nog weleens benaderd door bruidsparen die in paniek bellen omdat ze kort tevoren een afzegging hebben van de bakker die ze hadden vastgelegd. "Er is uitval doordat mensen het niet meer aankunnen. Dan bellen bruidsparen mij omdat ze met spoed een taart nodig hebben."
Vol = vol
Ook fotograaf Robin Looy heeft het "gigantisch druk". Als we hem bellen, staat hij voor een bruiloft van een Nederlands paar in de Britse Cotswolds. Zijn agenda is bomvol dit hele seizoen, alle dagen van de week. Het lukt niet iedereen om de bruiloft te organiseren die ze graag willen, ziet hij, omdat er zoveel vraag is dit jaar. "Stellen die lastminute iets willen organiseren krijgen veel nee te horen."
Hij wijst momenteel ongeveer de helft van de aanvragen af die hij krijgt. "Vol is vol, ik kan maar één bruiloft per dag doen. Uiteindelijk moet je ook naar je privéleven kijken, ik heb ook nog een gezin thuis", legt hij uit. “Maar wil je als bruidspaar nog iets tot en met september? Vergeet het maar, pas in de wintermaanden kan er weer wat. Ik hoor zelfs van locaties dat ze tot 2024 helemaal vol zitten."
Duurder door inflatie
Door de grote drukte – in combinatie met personeelstekorten – is de kans dat je misgrijpt voor bijvoorbeeld een photobooth op je bruiloft, of iemand die kan filmen, groot. Tel daarbij op dat de prijzen in alle sectoren flink verhoogd zijn door de opgelopen inflatie, en het plaatje is een stuk minder rooskleurig dan twee jaar geleden. "Alles bij elkaar kan dat behoorlijk tegenvallen", aldus Looy.
De drie ondernemers zijn allemaal maar wat blij met de drukte. "Het is hartstikke leuk om zo druk te zijn na twee jaar die heel stil waren", vertelt Hammer. "Iedereen is extreem gelukkig dat er dit jaar weer normaal getrouwd kan worden."
Uitwijken naar de winter
Looy hoopt dat door de inhaalslag meer mensen ervoor kiezen om uit te wijken naar de winter, zodat zijn seizoen wat groter wordt. Al verveelt hij zich daarbuiten niet: hij doet ook concertfotografie, festivals en uitvaarten.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ook Pepping probeert mensen te lokken voor een winterbruiloft. Ze heeft vorig jaar geïnvesteerd in een winter wonderland voor mensen die buiten het hoogseizoen willen trouwen. Denk aan een huwelijk met wintercocktails, vuurkorven en 'sneeuwgarantie' met opgespoten sneeuw en een sneeuwkanon.
Rustig heeft ze het voorlopig in elk geval nog niet: voor het trouwseizoen volgend jaar zijn vrijwel alle weekenden al volgeboekt, en ze heeft nog klanten op de wachtlijst die een feest willen inhalen voor hun bedrijf of vijftigste verjaardag.
Positieve test
Corona is intussen (helaas) nog niet helemaal weg. Looy heeft een paar keer meegemaakt dat een dag tevoren of op de dag zelf een trouwambtenaar of fotograaf moest afzeggen omdat hij of zij positief testte op corona. "Zie dat maar op te vangen." Zelf is hij een appgroep gestart met andere fotografen die voor elkaar kunnen inspringen bij drukte of ziekte.
Pepping verwacht dat alles nu weer een beetje normaliseert in de branche, al blijven er onzekerheden. "Volgend jaar zal wat normaler zijn. We weten met corona niet wat de toekomst ons brengt, ik probeer het op me af te laten komen."