Frans voorstel om twee feestdagen te schrappen 'doet nogal wat stof opwaaien'

De Franse regering heeft gisteren een nogal opmerkelijk voorstel gedaan om geld te besparen. Het land wil twee nationale feestdagen – tweede paasdag en 8 mei, de Franse Bevrijdingsdag – intrekken. Politici van links tot rechts vallen over het plan. "Ze willen ons gratis en voor niets laten werken", zo klinkt het.
De Franse regering moet fors bezuinigen: voor de begroting van 2026 gaat het om bijna 44 miljard euro. Bovendien moet er door de nieuwe NAVO-norm meer geld naar defensie.
De Franse premier François Bayrou presenteerde gisteren zijn plannen voor het komende jaar met bezuinigingen in meerdere sectoren. Vooral het schrappen van de twee feestdagen 'doet veel stof opwaaien', schrijft het Franse BFMTV.
'Al veel feestdagen in mei'
Tweede paasdag 'heeft geen enkele religieuze betekenis' en mei zit al barstensvol feestdagen, legde Bayrou uit. Hij zei er wel bij dat het niet per se deze twee dagen hoeven te zijn. "Ik sta ook open voor andere dagen."
Door Fransen twee dagen extra te laten werken bespaart de regering volgens de premier 'meerdere miljarden'. Dat komt door kostenbesparingen in de publieke sector.
Frankrijk telt momenteel elf nationale feestdagen. Als de bezuiniging door het parlement wordt goedgekeurd, zouden er nog negen overblijven. Volgens BFMTV 'het laagste aantal in de Europese Unie'. Nederland telt dit en volgend jaar elf officiële feestdagen.
'Onaanvaardbaar'
Franse politici reageren simpelweg woest op het plan van de premier. De Franse Communistische Partij PCF spreekt van 'bendegeweld' en zegt dat de regering Fransen 'gratis en voor niets wil laten werken'.
De rechtsradicale partij Rassemblement National vindt dat er een rode lijn is overschreden en zegt het voorstel 'nooit te accepteren'. Ook de socialistische partij PS noemt het 'plan in de huidige vorm onaanvaardbaar'.

De Franse krant Le Monde schrijft dat 'miljardenbezuinigingen natuurlijk nooit populair zijn', maar benadrukt dat het wel belangrijk is dat Bayrou steun krijgt van een oppositiepartij. Hij heeft namelijk geen meerderheid in het parlement.
Baan op de tocht
Meerdere partijen dreigen hem al naar huis te sturen. Dat gebeurde ook met de vorige premier van Frankrijk, Michel Barnier. Barnier was na zijn benoeming door president Emmanuel Macron slechts drie maanden premier.
Eerder deze week waren Franse feestdagen nog om een hele andere reden in het nieuws: tijdens de viering van Quatorze Juillet ging een en ander namelijk mis tijdens een militaire parade. Bekijk dat hier: