Duizenden jongeren kiezen ervoor

Bijbaan als zzp'er: cashen met flexibel werken, maar 'ook risico's'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPBijbaan als zzp'er: cashen met flexibel werken, maar 'ook risico's'
RTL

Duizenden jongeren hebben zich afgelopen jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel om aan de slag te kunnen gaan bij bedrijven als Temper en Staffyou. Ze verdienen er goed, kunnen hun eigen uren indelen, maar lopen ook risico's, waarschuwen kenners.

In totaal stonden in juli bij de KvK ruim 9600 jongeren ingeschreven die aan het werk zijn voor een zogenaamd platformbedrijf. Dat zijn er ruim 2100 meer dan een jaar eerder.

Vooral studenten en scholieren vinden het werk voor bedrijven als Temper en Staffyou interessant als bijbaantje. Ze roosteren zelf in wanneer ze kunnen werken en het uurtarief ligt een stuk hoger dan bij een baantje in loondienst.

Bij Temper, een platform waarop zzp'ers werk kunnen vinden in de horeca, logistiek en detailhandel, ligt het uurtarief bijvoorbeeld gemiddeld op ruim 21 euro. Ter vergelijking: als 18-jarige vakkenvuller bij de Albert Heijn verdien je zo'n 7,50 euro, inclusief vakantiegeld en andere toeslagen.

Nadelen van het werk

Zo opgesomd klinkt zzp'en ideaal, maar het heeft ook zijn schaduwzijden, waarschuwen experts. Jessica van El, expert Jong Ondernemerschap bij de KvK, legt uit: "Met dit werk ben je zelf ondernemer. Je wordt niet doorbetaald bij ziekte, krijgt geen vakantiedagen en bouwt geen pensioen op."

Ze raadt jongeren die dit werk doen aan om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering en zich ervan bewust te zijn dat je zelf aangifte voor omzet- en inkomstenbelasting moet doen. Van dat hoge zzp-uurtarief draag je over het algemeen ook weer een stuk af aan de Belastingdienst.

Jongere casht in krappe markt: 'Je ruikt de wanhoop van werkgevers'
Lees ook

Jongere casht in krappe markt: 'Je ruikt de wanhoop van werkgevers'

Kosten voor de maatschappij

Vakbond FNV vindt het een slechte ontwikkeling. "Het lijkt heel aantrekkelijk werk, want je krijgt een hoog tarief. Maar alles bij elkaar opgeteld kom je tekort", reageert Frank van Bennekom van FNV Young & United tegenover RTL Z. "Want je bouwt geen pensioen op en kan geen aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering bij dit soort werk."

Niet alle platformen bieden werk zo 'uitgekleed' aan. Zo biedt Temper sinds april van dit jaar mensen die via hun platform werken automatisch een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid, ongevallen en tijdelijke arbeidsongeschiktheid.

Geen sociale zekerheid

FNV is van mening dat het niet goed is voor de maatschappij als meer mensen als zzp'er aan het werk gaan. "Er is geen sociale zekerheid voor mensen die als zzp'er dit soort werk gaan doen", stelt Van Bennekom. "Dat kan over een paar jaar leiden tot bijvoorbeeld meer mensen bij de voedselbank."

De vakbond voerde rechtszaken rondom de stelling dat platformbedrijven mensen in loondienst moeten nemen. Een aantal bedrijven heeft hierop gereageerd door mensen in dienst te nemen.

Lees meer over
FNVFlitsbezorgerZZP'ers