Moeilijke economische omstandigheden

Aantal ontslagaanvragen bij UWV stijgt opvallend snel

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPAantal ontslagaanvragen bij UWV stijgt opvallend snel
RTL

Het aantal bedrijven dat een ontslagvergunning aanvraagt bij het UWV stijgt 'opvallend' hard. Met de vergunning kunnen bedrijven mensen ontslaan vanwege de moeilijke economische omstandigheden. Vooral ondernemers in de detailhandel en horeca voelen zich genoodzaakt om dat te doen.

Het UWV kreeg in november bijna zeshonderd werkgevers ontslagaanvragen binnen, ongeveer de helft meer dan in september en oktober, zo bevestigt de instantie na berichtgeving van de Telegraaf. "Het is best wel een forse stijging", zegt arbeidsmarktkenner Rob Witjes van het UWV in reactie tegen RTL Z.

Volgens het UWV gaat het vooral om kleinere bedrijven en ondernemers in de detailhandel, horeca en zakelijke dienstverlening. Omdat het om een maandcijfer gaat, is er nog geen trend te zien, zegt Witjes. "Het is een indicatie die zegt: er lijkt wat aan te komen."

Werkgevers hebben volgens Witjes vooral last van hard opgelopen kosten, voor bijvoorbeeld personeel, maar ook voor energie, die ervoor zorgen dat sommige bedrijven in de problemen raken.

Energiesteun helpt vrijwel geen enkele ondernemer: 'Net genoeg voor 2 weken'
Lees ook

Energiesteun helpt vrijwel geen enkele ondernemer: 'Net genoeg voor 2 weken'

Schulden

Veel ondernemers hebben daarbij last van de naweeën van de coronapandemie, bijvoorbeeld omdat ze nog belastingschulden moeten terugbetalen of weinig spaargeld meer over hebben. "Het is een opeenstapeling van problemen", zegt Witjes.

Mede om die reden worden komend jaar ook meer faillissementen verwacht, dat aantal is op dit moment nog relatief laag.

Laatste redmiddel

Witjes vreest desondanks nog geen ontslaggolf, zegt hij. Het ontslaan van mensen is voor ondernemers een dilemma. Ook omdat de arbeidsmarkt krap is en de kans klein is dat personeel na een ontslag ooit weer terugkomt.

"Bedrijven zullen er alles aan doen om een ontslag te voorkomen. Het is echt een laatste redmiddel", aldus Witjes.

Lees meer over
UWVMKBOntslag