Binance voor de rechter: 'Misdragingen crypto moeten stoppen'
Cryptoplatform Binance lapt de regels al jaren bewust aan zijn laars, zegt de Amerikaanse toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC). De instantie sleept het bedrijf en diens CEO daarom voor de rechter. "Misdragingen in de cryptowereld moeten stoppen."
Binance is een van de grootste handelsplatform voor cryptomunten ter wereld en sinds 2019 actief op de Amerikaanse markt, maar heeft geen vergunning, zegt de CFTC in een aanklacht tegen het bedrijf. Binance houdt zich volgens de commissie bovendien bewust niet aan de regels die gelden voor de cryptohandel en verschuilt zich achter een 'ondoorzichtige' internationale structuur om het toezicht te vermijden.
Het bedrijf zou zijn verantwoordelijkheden ontduiken doordat de gebruikers van het platform aanvankelijk geen informatie hoefden te verschaffen over hun identiteit. Binance beloofde beterschap, maar moedigde Amerikanen ondertussen aan om te handelen via zogenoemde virtual private network-verbindingen (vpn's) die de afkomst van de gebruiker verhullen.
'Misdragingen moeten stoppen'
En daarom wordt niet alleen het bedrijf zelf voor de rechter gedaagd, maar ook CEO Changpeng Zhao en voormalig CCO Samuel Lim. De CTFT mikt op boetes en een handelsverbod, maar start ook een campagne om 'misdragingen in de riskante cryptowereld te vinden en stoppen'.
Cryptopartijen liggen al langer onder de loep van verschillende toezichthouders. Ook De Nederlandsche Bank beboete Binance al omdat de registratie ontbrak.
'Bewust businessmodel'
Binance, een bedrijf zonder officieel hoofdkantoor en gevestigd op de Kaaimaneilanden, staat erom bekend dat het de regels aan de laars lapt, zegt cryptokenner en compliance-adviseur Simon Lelieveldt in gesprek met RTL Z. Hij adviseert bedrijven in de financiële sector hoe ze zich aan wetten en regels moeten houden.
Het is volgens hem het businessmodel van Binance: "Snel en bewust de regels overtreden om snel groot te kunnen worden." Als zo'n bedrijf eenmaal een gevestigde naam heeft, is het te invloedrijk om nog van de markt te halen. En dat maakt het de toezichthouders lastig, zegt hij.
Bedrijf wordt 'uiteindelijk uitgerookt'
Snel groeien doet Binance onder meer door bedrijven op te kopen die wel een vergunning hebben en te claimen dat ze daarmee afdoende gedekt zijn, zegt Lelieveldt. Maar zijn er problemen, dan geeft het bedrijf niet thuis. "En de consument interesseert het niet zolang het goed gaat." Maar uiteindelijk gaan de zaken waar het wel misgaat, en mensen hun geld kwijtraken aan het platform ervoor zorgen dat het bedrijf niet zo verder kan, denkt Lelieveldt.
Ook de zaak van de CTFT en andere acties van toezichthouders zullen ervoor zorgen dat Binance zich moet schikken. Uiteindelijk wordt het bedrijf uitgerookt, zegt Lelieveldt en dat is volgens hem volkomen terecht. "Binance is een paling in een emmer snot."
'Teleurstellend'
Ook hebben partijen zoals Binance veel fans, dat zijn zaken die de toezichthouders in de weg zitten. Maar als ze hun tanden blijven laten zien, worden dit soort partijen vroeg of laat opgerold, aldus Lelieveldt.
Binance zelf is het overigens niet eens met de claims van de CFTC en zegt zich te hebben ingespannen om Amerikaanse gebruikers van het platform te weren. Er is geen officieel hoofdkantoor en er worden geen Amerikaanse klanten bediend. De zaak is dan ook 'onverwacht en teleurstellend', zegt het bedrijf in een reactie. Er wordt samengewerkt met de toezichthouder en dat blijft het bedrijf naar eigen zeggen doen.
Zhao zelf hield het bij een Tweet met het getal '4', een code richting zijn volgers om nepnieuws en aanvallen te negeren.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.