Zelfrijdende tractoren en minder voedselverspilling door AI

·Aangepast:
Zelfrijdende tractoren en minder voedselverspilling door AI
Aangeboden door Rabobank

Op dinsdag 16 mei reikt Rabobank voor de twintigste keer de Rabo Duurzame Innovatieprijs (RDI) uit aan innovaties die de wereld een stukje mooier maken. In elk van de drie categorieën (voedseltransitie, inclusieve samenleving & gezondheid en energietransitie) zal door vakkundige juryleden een winnaar aangewezen worden. De komende weken stellen we de vijftien finalisten aan je voor.

Ruim tweehonderd startups die er écht toe doen meldden zich begin dit jaar aan voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023. Uit deze enorme hoeveelheid inzendingen hebben de kritische selectiecommissies vijftien finalisten geselecteerd. De finalisten zijn onderverdeeld in drie categorieën: voedseltransitie, inclusieve samenleving & gezondheid en energietransitie.
In dit artikel bespreken en tonen we de vijf finalisten in de categorie voedseltransitie. De komende weken zullen ook de finalisten uit de andere categorieën aan bod komen.

AgXeed bouwt lichte en zelfrijdende landbouwvoertuigen

AgXeed bouwt lichte en zelfrijdende voertuigen voor de landbouwsector. Rienk Landstra is de bedenker van deze innovatie: “Omdat er schaarste is in arbeiders, mensen die voor hun werk een trekker willen besturen, zijn de voertuigen de afgelopen jaren steeds groter geworden. En die grote en zware voertuigen zijn niet perse goed voor de belasting en verdichting van de bodem.”
De voertuigen van AgXeed bieden verschillende duurzaamheidsvoordelen. Landstra: Doordat onze machines lichter zijn, verdicht de bodem minder en wordt regenwater beter geabsorbeerd en opgeslagen voor drogere periodes. Daarnaast bieden de machines de mogelijkheid om 24/7 door te werken waardoor met groenbemester gewerkt kan worden in plaats van kunstmest.”

GreenSwapp helpt consument en supermarkt betere keuzes te maken

GreenSwapp is een dataplatform dat de impact van alle producten in de supermarkt kan berekenen op basis van streepjescodes. “En zodoende mensen helpen de beste beslissing te maken wanneer zij hun boodschappen doen.“, aldus Greenswapp-ceo Ajay Varadharajan. “De berekeningen zijn gebaseerd op de processen die nodig zijn voor de productie en het verpakken van de artikelen. De impact van een product in plastic is bijvoorbeeld anders dan de impact van een product dat in glas zit en ook de manier van telen heeft natuurlijk invloed.” Consumenten kunnen GreenSwapp heel gemakkelijk gebruiken in de supermarkt door op hun smartphone naar de website van GreenSwapp te gaan. “Je scant de barcode op een product en ziet direct wat de co2-uitstoot van dit product is. GreenSwapp laat bovendien meteen betere alternatieven in hetzelfde schap zien.” Supermarkten kunnen de data van GreenSwapp gebruiken bij de inkoop van hun producten en zo nóg meer impact maken.

MantiSpectra minimaliseert voedselverspilling met snelle materiaalanalyses

ChipSense is een innovatie van MantiSpectra die met behulp van een chip materiaaleigenschappen van voedsel kan bepalen. Kaylee Hakkel: “Met deze chip kunnen we het onzichtbare licht meten en bijvoorbeeld laten zien hoeveel suiker er in een tomaat zit of de hoeveelheid proteïnen in melk.” MantiSpectra richt zich met hun innovatie in de eerste plaats op de voedselindustrie. Boeren kunnen aan de hand van de chip bijvoorbeeld veel preciezer bepalen wanneer er geoogst moet worden. En zuivelfabrikanten hoeven geen samples meer naar laboratoria te sturen en te wachten op de resultaten, maar kunnen zelf meten. “De techniek van onze chip werkt op basis van spectrometers, die bestaan al heel lang maar zijn heel duur en groot en kun je niet gemakkelijk meenemen. Met ChipSense willen we deze technologie voor iedereen beschikbaar maken en zo zorgen voor minder voedselverspilling.”

Orbisk maakt voedselverspilling voor restaurants inzichtelijk met kunstmatige intelligentie

Ook Orbisk richt zich op voedselverspilling, maar meer specifiek op het voedselafval in de horeca. “Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen we restaurants inzichten geven in waar hun structurele verlies zit en zo helpen minder voedsel te verspillen” aldus ceo Olaf van der Veen. De technologie van Orbisk bestaat uit een camera en weegschaal die aan de afvalbak van restaurants gekoppeld worden. Elke keer dat er voedsel weggegooid wordt, wordt er vast gelegd wat het is, hoeveel het is en op welk moment het weggegooid wordt. ”De combinatie van deze data kan restaurants laten zien dat er bijvoorbeeld op dinsdagochtend altijd kilo’s tomaten worden weggegooid of dat er op vrijdag altijd brood overblijft. De restaurants kunnen hun inkoop hier vervolgens heel gericht op aanpassen.”

Sensip-dx meet bacteriën in voedsel in vijftien minuten in plaats van drie dagen

Sensip-dx tot slot ontwikkelde een apparaat waarmee bacteriën in voedsel gemeten kunnen worden, zowel tijdens als na de productie ervan. “Dit kan voedselvergiftiging bij consumenten voorkomen, maar ook voedselproducenten helpen efficiënter en effectiever te werken.” Tests en metingen van voedsel duren nu vaak enkele dagen, maar kunnen met Sensip-dx in vijftien minuten gedaan worden. “Dit maakt dat voedselproducenten minder voorraad nodig hebben, sneller kunnen reageren op klanten en minder voedsel hoeven weg te gooien.”

Pitch- en finaledag

Dinsdag 16 mei is voor bovenstaande en de andere tien finalisten de grote dag. Tijdens deze pitch- en finaledag zullen de juryleden in elke categorie een winnaar aanwijzen. Deze bekendmaking en uitreiking zal live te volgen zijn bij RTL Z, bovendien mogen de uiteindelijke winnaars hun pitch na de bekendmaking live op televisie doen.

Meer weten over de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023? Ga naar de website om er alles over te lezen.