Nieuws

Kopen en weer verhuren: lucratief voor belegger, ramp voor starter

Door Maaike Homan··Aangepast:
© ANPKopen en weer verhuren: lucratief voor belegger, ramp voor starter
RTL

Woningen in met name grote steden worden steeds vaker opgekocht door investeerders en particuliere beleggers die de woningen direct weer voor hoge prijzen verhuren. Hierdoor worden steden voor starters en mensen met een middeninkomen onbetaalbaar.

Na vijftig jaar werken en sparen had Theo Velo een behoorlijk bedrag op zijn bankrekening staan. Maar van die spaarrente werd hij inmiddels 'chagrijnig' en beleggen vindt hij 'veel te spannend'. Onlangs kocht hij daarom een appartement in Maarssen met als doel: verhuren. 

Hij weet dat hij hierdoor wellicht de markt verstoord maar zegt ook: "De omstandigheden op de geldmarkt, met die lage rentes, en die op de woningmarkt veroorzaken dit nu eenmaal."

Toename doorverhuren

Velo is niet de enige particulier huis opkoopt en weer verhuurt. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit Leuven blijkt dat het zogeheten doorverhuren (ook buy-to-let genoemd) toeneemt.

Tussen 2006 en 2016 was er een stijging van ruim 75 procent. In 2006 omvatte buy-to-let nog 3,3 procent van alle woningaankopen, in 2016 5,8 procent. In de grote steden ligt dit percentage zelfs op 10 procent en in studentensteden als Groningen en Maastricht wordt dertig procent van de koopwoningen tot 50 vierkante meter inmiddels gekocht en direct weer verhuurd. 

Opdrijven prijs

Deze nieuwe spelers verdringen volgens de onderzoekers potentiële kopers. En dan vooral de groep die net een baan heeft en te veel verdient voor sociale huur (de grens ligt op 711 euro), zoals verpleegkundige Judith Herfs. Zij moest haar studentenhuis uit en heeft nu naar een jaar intensief zoeken een woning in Zwolle gevonden.

Miniatuurvoorbeeld

Die zoektocht begon bij particuliere huurwoningen, met huren van ruim 700 euro. Die bleken schaars. Een koophuis werd uiteindelijk ook een enorme  zoektocht. "Ik heb zeker 25 woningen gezien. Er werd standaard 15.000 euro overheen geboden en dan zonder voorbehoud van financiering."

Huisjesmelkers

Uiteindelijk heeft Herfs een woning gekocht van een woningcorporatie. Hier stonden particuliere beleggers niet te dringen, vanwege een eis die de corporatie stelde: pas na een jaar mag de woning worden verhuurd. "Om huisjesmelkers buiten de deur te houden."

Die regels worden nu misschien wel aangescherpt, zegt Herfs, omdat sommige woningen die een jaar leegstonden daarna alsnog werden verhuurd. Ze is blij met haar nieuwe huis. En, ook niet onbelangrijk: "Ik ben nu 200 euro goedkoper uit per maand dan ik voor een huurwoning zou zijn." 

Zwolle is niet de enige plek waar corporaties en gemeenten regels hebben opgesteld, of hier plannen voor hebben, om het zogeheten doorverhuren aan banden te leggen. In Amsterdam wil de gemeente dat de Vereniging van Eigenaren in het reglement laat opnemen dat wie een woning koopt, 'm ook moet bewonen. 

Aanbevelingen 

De onderzoekers van de UvA en KU Leuven hebben een lijst met aanbevelingen gedaan. Zo zou de inkomensgrens, vooral in regio's waar het moeilijk aan een woning komen is, omhoog moeten naar 50.000 euro per jaar om in aanmerking te komen voor sociale huur. Nu mag dit inkomen (van jezelf of jij en je partner samen) niet boven de 36.798 euro komen.

Daarnaast zou er volgens de onderzoekers een maximale huurverhoging moeten komen voor geliberaliseerde huurwoningen. Op die manier kan een verhuurder dus niet bij verandering van huurder, de prijs met honderden euro's omhoog gooien. En een lokale woonplicht voor nieuwe koopwoningen, zodat deze niet kunnen worden opgekocht door particuliere verhuurders.

Meer op rtlz.nl

Lees meer over
EconomieWoningmarktHuurwoning