Meer rijkaards

Miljonair worden een feest? 'Nee, geld maakt niet gelukkig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMiljonair worden een feest? 'Nee, geld maakt niet gelukkig'
RTL

Nederland telt steeds meer miljonairs. Veel mensen dromen ervan rijk te zijn. Maar maakt geld echt gelukkig? Volgens experts gaat het mis als je jezelf identificeert met geld. "Dat is de fout die veel rijke, ongelukkige mensen maken."

Van een geldspuwende onderneming tot aan het winnen van een loterij: soms word je van de een op de andere dag betiteld als miljonair. Met 112.000 miljonairsgezinnen is Nederland ruim 40.000 welvarende huishoudens rijker dan tien jaar geleden.

Geld is maar een middel

Zijn de miljonairs dan ook gelukkiger vanwege het geld? Volgens recent onderzoek onder Zweedse loterijwinnaars maakt geld wel degelijk gelukkiger. "Het onderzoek bewijst dat een hoger inkomen ervoor zorgt dat men meer tevreden is over zijn leven.”

Toch is Ad Kil, hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit en co-auteur van het boek voor welvarende families ‘De gouden rugzak’ stellig. "Nee, geld maakt niet gelukkig. Er zijn genoeg rijke mensen die ongelukkig zijn", zegt Kil.

Eén op vijf miljonairs is boer (en meer feiten over de rijkste Nederlanders)
Lees ook

Eén op vijf miljonairs is boer (en meer feiten over de rijkste Nederlanders)

Iedereen koopt een auto, dus ik ook

Volgens de hoogleraar gaat het vooral mis op het moment dat je jezelf identificeert met geld. "Je bent geen rijkaard, je hebt veel geld", zegt Kil. "Het gaat erom wat je doet, wat je onderneemt en wat je leert. Geld is maar een middel, geen onderdeel van je persoonlijkheid."

Rijke mensen die zich identificeren met geld gaan soms dingen doen die ze van zichzelf helemaal niet zouden doen. "Het hoort om een dure auto te kopen, want alle rijke mensen doen dat, dus ik ook. Probleem daarbij is dat je je eigen identiteit verliest."

Bezoekers van een luxebeurs.© ANP
Bezoekers van een luxebeurs.

Oud en nieuw geld

Volgens Kil zie je een groot verschil tussen mensen met oud en mensen met nieuw geld. "Families met oud geld worden daarmee opgevoed. Vaak snappen zij de waarde van geld beter en hebben ze er een bepaalde gedachte over. Kinderen wordt dat goed bijgebracht."

Heel anders is dat met families die plotseling veel geld tot hun beschikking hebben, bijvoorbeeld door het winnen van de loterij. "Het overkomt die families echt en er is geen tijd om er lang bij stil te staan."

Wat je volgens de hoogleraar dan ook vaak ziet is dat kinderen van loterijwinnaars enorm worden verwend met materiële dingen en geen idee hebben van de waarde van geld. "Die generatie ziet gewoon niet dat je voor geld hard moet werken."  

Eenzijdig en oppervlakkig

Veel geld hebben brengt nog meer problemen met zich mee. "Je krijgt bijvoorbeeld te maken met het beheren van veel geld. De vraag is maar of dat allemaal zo leuk is", zegt Kil. Daarnaast kom je ook in kringen waar het alleen nog maar over geld gaat. "Dat wordt heel eenzijdig en oppervlakkig."

De enige manier waarop geld gelukkig maakt is volgens Kil als het 'een deel van je dagelijkse zorgen oplost'. "Het is fijn als je geen stapeltje rekeningen meer ergens verstopt in een hoekje hebt liggen. Zo simpel is het. Zolang het maar geen thema van je leven wordt. Geld is maar één ding, en één enkel ding is nooit verantwoordelijk voor al je geluk."

Lees meer over
Geld