Universiteit stapt af van tijdelijke contracten: 'Geeft te veel stress'
Werknemers met een tijdelijk contract hebben last van de onzekerheid over hun baan en dat zorgt voor werkdruk en stress, vindt de Universiteit Utrecht. Dus krijgen tijdelijke docenten vanaf volgend jaar een contract voor vier jaar. Het is niet het enige bedrijf of instelling waar zo'n tussencontract op de agenda staat.
Op dit moment werken er 350 tijdelijke docenten aan de UU en 50 in vaste dienst. Als je andere medewerkers die les geven ook meetelt, denk aan wetenschappers of soms een promovendi, komt het totaal op tussen de 2000 en 2500 mensen.
Sommige van die tijdelijke krachten hebben een contract voor een half jaar, anderen voor een jaar. Sommigen krijgen na die periode een verlenging, anderen niet. Die onzekerheid is niet goed voor de docenten, vindt de UU zelf.
"Het brengt spanning met zich mee, geeft onrust, er is dan weinig ruimte voor bijscholing en het constant aannemen van nieuwe mensen betekent ook elke keer weer mensen inwerken en dat kost tijd en energie, ook voor de vaste mensen", zegt UU-woordvoerder Maarten Post tegen RTL Z.
Tijd voor ontwikkeling en bijscholing
Vanaf volgend academiejaar krijgen nieuwe tijdelijke docenten een contract voor minimaal vier jaar en minimaal 0,7 fte. Tien procent van de werktijd is dan 'ontwikkeltijd'.
"Door zich bij te scholen hebben die docenten die na vier jaar weg moeten voldoende bagage om verder te gaan", zegt Post. Als dit langlopende, tijdelijke contract afloopt, wordt deze niet verlengd.
Toekomst voor tussencontract
De Universiteit Utrecht is niet de enige werkgever in Nederland die met zogeheten tussencontracten wil gaan werken. KLM sprak die wens eerder dit jaar ook uit, al zijn er nog geen vijfjarige contracten voor een deel van het grondpersoneel afgesloten. "We willen dit in de toekomst wel", laat een woordvoerder weten.
De tussenbaan met bijbehorend tussencontract komt voort uit de wens om het aantal flexcontracten terug te dringen. Hoewel er steeds meer vaste contracten worden geboden is het aantal mensen met tijdelijke contracten nog altijd groot.
Volgens de meest recente cijfers van het CBS en TNO telt ons land 2 miljoen flexibele werknemers en 1,1 miljoen zzp’ers. Van alle werkenden had in het vierde kwartaal van vorig jaar 61 procent een vaste baan en was 35 procent flexwerker.
'Contract past bij deze tijd'
In de supermarkt-cao is de tussenbaan vorig jaar al opgenomen (pdf). Werknemers die meer dan twaalf uur per week werken, kunnen een contract krijgen voor vier jaar inclusief scholing.
Jacqueline Twerda, bestuurder bij vakbond CNV, was betrokken bij die onderhandelingen. Hoeveel supermarktmedewerkers daadwerkelijk zo'n tussencontract hebben, is onbekend zegt zij.
Op de vraag of deze contractvorm een goede oplossing is voor het groeiende leger aan flexwerkers antwoordt ze bevestigend. "Het past ook bij deze tijd." De aloude vakbondsretoriek 'een vast contract moet' niet meer, vindt zij.
Werken aan cv
"Vooral jongeren gaan van baantje naar baantje naar baantje en krijgen dan vaak geen scholing. Dat is juist belangrijk. Jongere werknemers moeten zoveel mogelijk aan cv-building doen", zegt ze. Bij tussencontracten hoort wel scholing. "Positief dus, al zijn deze contracten nog erg in ontwikkeling."
Voor werknemers die nu een contract voor een jaar of twee jaar krijgen, zou vijf jaar een enorme verbetering zijn, zei Joop Schippers, hoogleraar Arbeidseconomie bij de Universiteit Utrecht, eerder dit jaar tegen RTL Z.
Lokkertje voor personeelstekort
Overigens staat werkgevers volgens hem niets in de weg om nu al een een contract van vijf jaar aan te gaan. Alleen doet vrijwel niemand dit.
Zijn die tijdelijke contracten ook niet een mooi lokkertje om personeel aan te trekken in tijden van krapte op de arbeidsmarkt? De UU zegt van niet. "Wij hebben ook geen moeite met het vinden van tijdelijke docenten. We willen gewoon een goede werkgever zijn", zegt Post.