Dubbel getroffen

'Jonge vrouwen blijven achter in salaris na kankerdiagnose'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© iStock'Jonge vrouwen blijven achter in salaris na kankerdiagnose'
RTL

Jonge vrouwen (onder de 35) met de diagnose kanker blijven achter in inkomen ten opzichte van hun leeftijdsgenoten die niet ziek zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van UMC Amsterdam en Deloitte.

In het onderzoek werden de salarissen en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vergeleken van Nederlanders met en zonder de diagnose kanker.

13 procent minder salaris, minder loongroei

Daaruit bleek dat jonge vrouwen die kanker hebben (gehad) over een periode van vijf jaar 13 procent aan inkomen mislopen, vergeleken met leeftijdsgenoten die de ziekte niet hebben gehad. Als gekeken wordt naar een gemiddeld jaarloon over een periode van vijf jaar is het verschil tussen de vrouwen onder de 35 met een diagnose en de controlegroep dubbel zo groot als het verschil bij mannen onder de 35. 

In het onderzoek wordt er geen verklaring voor het verschil gegeven. "Dat is ook niet onderzocht", vertelt Isabelle Lebrocquy van oPuce Foundation, die zich richt op het vinden van betaald werk voor ex-kankerpatiënten. "Met die onderzoek wilden we een vermoeden onderbouwen, dat is goed gelukt."  

Waar kan verschil door komen?

Daarover wordt wel gespeculeerd, al is het lastig om daar met zekerheid uitspraken over te doen. Volgens gezondheidseconoom Wim Groot kan het ermee te maken hebben dat vrouwen op jonge leeftijd opeens geconfronteerd worden met hun sterfelijkheid en daardoor eerder kinderen krijgen en minder gaan werken. Het kan ook zijn dat het wereldbeeld drastisch anders wordt, waardoor het belang van werken minder groot wordt, zegt Groot tegen Trouw

Lebrocquy weet ook niet waar het door komt, maar haalt nog de mogelijkheid aan dat kanker zich bij jonge vrouwen heviger kan manifesteren dan bij jonge mannen. Maar, benadrukt ze, het is speculeren. "Naar de oorzaken en verklaringen zal vervolgonderzoek nodig zijn. Die kunnen we nog niet geven." Lebrocqguy hoopt dan ook dat er meer onderzoek naar wordt gedaan." 

Ook lageropgeleiden, horecapersoneel en uitzendkrachten in negatieve zin afwijken van het algemene beeld na een kankerdiagnose. Vooral op het gebied van contractsoorten, sociale zekerheid, werknemerschap en loon gaan zij er na een kankerdiagnose sterker op achteruit of minder op vooruit. 

Geen verzekering omdat je kanker had: 'Je wordt dubbel gestraft'
Lees ook

Geen verzekering omdat je kanker had: 'Je wordt dubbel gestraft'

Betere begeleiding

D66 dringt aan op maatregelen. "We mogen deze mensen niet in de kou laten staan", zegt Kamerlid Steven van Weyenberg. Hij roept de minister op om in gesprek te gaan met uitkeringsinstantie UWV en de uitzendsector.

"Je ziet dat mensen die kanker krijgen een groot risico lopen om hun baan te verliezen. Kunnen we die mensen niet beter begeleiden? En kunnen we niet met de uitzendsector afspraken maken? Als mensen ziek worden, hoe houden we ze toch aan het werk? Dat is wat iedereen graag wil, want als je die baan kwijtraakt, heb je later dat inkomensverlies."

Lees meer over
Amsterdam UMCDeloitteKankerSalarisVrouwNederland