Binnenland

Geen verzekering omdat je kanker had: 'Je wordt dubbel gestraft'

Door RTL Nieuws / Agnes de Goede··Aangepast:
Geen verzekering omdat je kanker had: 'Je wordt dubbel gestraft'
RTL

Isabelle Lebrocquy overwon darmkanker maar een verzekering krijgen: ho maar. "Je oncoloog zegt dat je genezen bent, maar de verzekeraar behandelt je als een ziek persoon. Het maakt me zo boos." De politiek eist nu actie.

Isabelle genas vier jaar geleden van darmkanker, maar een arbeidsongeschiktheidverzekering krijgen lukt haar maar niet. Isabelle is geen uitzondering; steeds meer ex-kankerpatiënten worden achtervolgd door hun ziekte.

Verzekeraar wil me niet

"Vijf jaar geleden werd ik ziek", begint ze. "Ik verloor mijn baan in 2011, maar gelukkig herstelde ik." Aan een baan komen was moeilijk, dus begon ze als zelfstandige: als sociaal ondernemer helpt ze nu ex-kankerpatiënten aan een baan. "Ik wil laten zien dat als je kanker hebt gehad, je mee kunt blijven draaien. Ook als je heel erg ziek bent geweest, kun je terugkomen."

Ze vervolgt: "Vrij bitter om te merken dat je na genezing niet te verzekeren bent. Als ik nu ziek word, heb ik een groot probleem",  zegt Isabelle. "Minister Asscher heeft van alles toegezegd een paar jaar geleden maar er is nog weinig mee gebeurd."

'Schande' vindt de politiek

De Tweede Kamer spreekt er schande van dat ex-patiënten moeite hebben om verzekeringen af te sluiten. "Het is gewoon walgelijk", zegt Linda Voortman van GroenLinks tegen RTL Nieuws.  

Partijen eisen dat minister Lodewijk Asscher verzekeraars hierop aanspreekt. Verder pleiten verschillende partijen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zelfstandigen. 

Achterhaalde cijfers

Verzekeraars willen Isabelle niet hebben, of rekenen torenhoge premies. Volgens het Verbond van Verzekeraars blijkt dat mensen die kanker hebben gehad een verhoogd risico hebben om arbeidsongeschikt te worden.

"Het kan bijvoorbeeld zijn dat de zware therapieën hun tol eisen", stelt de woordvoerder. "Overigens zijn de verzekeraars samen met de vereniging van ex-kankerpatiënten bezig te onderzoeken wat de overlevingskansen zijn na borstkanker, en of de statistieken niet achterhaald zijn. Dat onderzoek loopt nog."

Loopbaan voor de boeg

650.000 mensen hebben in ons land kanker. Een steeds grotere groep geneest en heeft nog een heel leven en een loopbaan voor de boeg. Volgens de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties zijn er vele honderdduizenden Nederlanders die ooit in hun leven kanker hebben gehad, soms tientallen jaren geleden, worden geconfronteerd met vaak grote problemen bij het afsluiten van een overlijdensriscoverzekering. Deze is nodig voor een hypotheek bij de aanschaf van een nieuwe woning. 

Ook voor Isabelle kunnen de gevolgen groot zijn: "Als ik op straat kom te staan, heb ik een groot probleem. Gelukkig hebben vrienden al voorgesteld dat ik bij hen mag komen wonen. Maar eigenlijk is dat toch te gek voor woorden. Ik mag hopen dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren." 

Lees meer over
VerzekeringenGeld