Carrière

Werkenden willen ongelimiteerd vrij: 'Veertig uur werken is achterhaald'

Door Maaike Homan··Aangepast:
© Getty ImagesWerkenden willen ongelimiteerd vrij: 'Veertig uur werken is achterhaald'
RTL

Een werkweek van veertig uur en een vast aantal vakantiedagen is volgens de helft van werkend Nederland achterhaald. Bij Bynder (350 werknemers) werken ze al twee jaar met ongelimiteerde vakantiedagen. "Als werkgever zijn we hierdoor niet slechter af. Juist niet."

Bij het bedrijf Bynder, dat een clouddienst levert voor marketeers, werd in 2017 een proef gedaan met ongelimiteerde vakantiedagen. Het bedrijf vindt vaste vakantiedagen niet meer passen bij deze tijd. Vrije keuze in vakantie past dan weer wel bij de manier waarop het wil werken. 

Tussen 17 en 27 dagen

"Wij willen onze medewerkers gezond en fit houden, zowel fysiek als mentaal", vertelt hr-directeur Marianne Spaans. Zo start de maandag op kantoor in Amsterdam met gratis smoothies, zijn er yogalessen en lopen er voortdurend masseurs rond.

De proef verliep succesvol, en ook op de kantoren in de zes andere landen waar Bynder zit, kunnen werknemers zelf uitmaken hoeveel vakantiedagen ze opnemen. "In de Verenigde Staten nemen onze werknemers gemiddeld 17 dagen op, in Nederland 27." Misbruik is nog niet voorgekomen. "De doelen die iedereen moet halen zijn duidelijk, dat helpt."   

Vrij vragen voor vakantie? Dit is wat je werkgever mag weigeren
Lees ook

Vrij vragen voor vakantie? Dit is wat je werkgever mag weigeren

'Ouderwetse arbeidsvoorwaarden' 

Ongelimiteerde vakantiedagen klinkt 55 procent van werkend Nederland als muziek in de oren, blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma Raet. En ook de 40-urige werkweek kan volgens ruim de helft van de werknemers worden geschrapt. Visma Raet ondervroeg hiervoor ruim 2500 werknemers en werkgevers uit verschillende sectoren.

De ondervraagde werkgevers zien hier ook wel wat in. Nog maar dertig procent vindt 40 uur of meer werken nog van deze tijd. Ouderwetse arbeidsvoorwaarden mogen overboord gegooid worden, concludeert Raet dan ook.

Mantelzorg en vrijheid

"Werkgevers kijken steeds meer naar prestaties van werknemers en niet zozeer naar de uren die ze maken", weet Joke van der Velpen, onderzoeker bij Raet. Volgens haar heeft dat te maken met de veranderingen in de maatschappij.

"Werknemers willen hun baan kunnen combineren met de zorg voor kinderen of bijvoorbeeld hun ouders en daarom meer vrijheid in hun werkuren." Net zoals een dag per week thuiswerken, worden kantooruren ook flexibeler, denkt zij.  

Zoveel vakantiedagen als je maar wilt, zorgt voor blije gezichten. © Bynder
Zoveel vakantiedagen als je maar wilt, zorgt voor blije gezichten.

'Niet zomaar sabbatical nemen' 

Bij Bynder wordt het systeem van ongelimiteerde vakantiedagen gewaardeerd, zegt Spaans. Ze let er vooral op of werknemers wel het minimum aantal verplichte vakantiedagen opnemen. Hiervoor geldt: vier keer het aantal uren dat iemand per week werkt. Bij een 40-urige werkweek gaat het om 20 dagen. Voor Amerika gelden andere regels. 

"Verder geldt dat er wel overlegd moet worden met de leidinggevende en dat je niet zomaar een sabbatical kan nemen van vier maanden." Wel nemen mensen vaker dagen op rond het weekend zodat ze dan of vaker weg kunnen of na een drukke periode tijd nemen om even bij te komen. "Geef ze die ruimte", vindt zij.

Ziekteverzuim omlaag

De tevredenheid onder werknemers uit zich volgens Bynder in laag ziekteverzuim. "We zitten onder de drie procent."

Landelijk ligt het ziekteverzuim op een gemiddelde van 4,2 procent. In 2016 was dat landelijk gemiddelde overigens nog 3,5 procent, volgens cijfers van ArboNed.  

Uiteraard, zegt Van der Velpen, is zo'n vrije manier van werk invullen niet voor iedere beroepssector weggelegd. In de zorg moet je wel werken op vaste tijden, net als het onderwijs. "Voor veel andere organisaties geldt: stuur op wat mensen moeten doen, hun output, in plaats van op aanwezigheid. Dan krijg je goede resultaten en gelukkige werknemers."

Lees meer over
RaetEconomieVakantieArbeidsrechtWerknemersCarrièreZ link in bio