Carrière

Suikerfeest of kerst? Bij deze bedrijven kies je een vrije dag

Door RTL Z··Aangepast:
Suikerfeest of kerst? Bij deze bedrijven kies je een vrije dag
RTL

De een viert kerst, de ander het Chinese nieuwjaar, carnaval of Suikerfeest. Een vast stramien van vrije feestdagen lijkt daarmee niet meer van deze tijd. Sommige bedrijven bieden hun personeel daarom een vrij in te vullen vrije dag, maar een gewoonte lijkt dat nog niet.

De medewerkers van onder meer pensioenbedrijf APG, verzekeraar Achmea en ING krijgen tot wel anderhalve dag zogenoemd 'diversiteitsverlof', schrijft Telegraaf. In de cao staat dit recht beschreven, maar bij de invulling geldt vrijheid.

"Dit verlof kun je gebruiken voor een religieuze feestdag, maar je kunt er ook iets anders mee doen wat voor jou belangrijk is. In theorie kun je er ook gewoon een dagje mee naar de Efteling (...).", vertelt Karin van der Pol van ING.

De zelfgekozen vakantiedag ruil je in voor een andere dag, zo kiezen sommigen ervoor om op Goede Vrijdag te werken.

Geen trend

Bij vakbond FNV herkennen ze het fenomeen, maar zien ze er nog geen grootschalige trend in. "We zien incidenteel wel dat sommige dagen, die voorheen aangewezen vrije dagen waren, nu flexibel kunnen worden ingezet", zegt FNV-woordvoerder José Kager aan RTL Z. Volgens de vakbond zijn mensen over het algemeen nog steeds graag vrij tijdens 'reguliere feestdagen'."Familie en vrienden zijn dan ook vrij."

Ook ondernemersclub VNO-NCW ziet zo'n 'flexdag' met enige regelmaat langskomen. "Maar van een trend kun je nu nog niet spreken, daarvoor zijn het er nog niet genoeg. Wij hebben geen zicht op het precieze aantal", zegt woordvoerder Mieke Ripken.

Volgens de organisatie wordt niet alleen de Goede Vrijdag ingeruild: "het kan ook op andere dagen."

Huiverig voor flexibele voorwaarden

Ondanks kartrekkers zoals Spotify, die werknemers al langer laat vieren wat ze willen, blijken Nederlandse bedrijven huiverig voor meer flexibele voorwaarden. De meesten kiezen er nog steeds voor om de officiële feestdagen als vrije dagen op te nemen in de cao.

Er wordt wel geëxperimenteerd, waaronder door grote bedrijven met veel (behoefte aan) personeel. Bij bedrijven zoals ING staat een vrij in te vullen 'keuzebudget' al langer in de cao. Vaders krijgen er een maand ouderschapsverlof en medewerkers van 60 jaar of ouder mogen een dag per week vrijwilligerswerk doen in de tijd van de baas.

Meer flexibiliteit

Ook bij jongere techbedrijven wordt vaker geschermd met ruimere regels. Bij het Amsterdamse cloudbedrijf Bynder mogen werknemers onbeperkt vakantie opnemen. Ook wordt er bij bedrijven zoals Moneybird of Voys minder moeilijk gedaan over vrije tijd of thuiswerken.

We denken ook dat bedrijven hier in de toekomst vaker afspraken over zullen maken, zeggen ze bij VNO NCW.  Bedrijven kunnen volgens Ripken verschillende redenen hebben om dat te doen. "Het past bij modern werkgeverschap en kan onderdeel zijn van een diversiteitsbeleid, ook concrete verzoeken van werknemers kunnen tot meer flexibiliteit leiden."

Vaker zelf kiezen: vakantie, scholing of extra geld
Lees ook

Vaker zelf kiezen: vakantie, scholing of extra geld

Heersende norm

De heersende norm in Nederland is echter nog altijd dat de meeste bedrijven dicht zijn op officiële feestdagen, weet FNV. Voor het handjevol mensen dat dan wil werken loont het vaak niet om open te gaan.

"Als het bedrijfseconomisch kan, is het natuurlijk prima om werknemers zelf te laten beslissen welke feestdag zij willen vieren", zeggen ze ook bij VNO NCW. " Of het een duur verhaal wordt zal per bedrijf verschillen", aldus Ripken. "Bij kleinere bedrijven worden dit soort kwesties vaak op de werkvloer opgelost, buiten de cao om."

Lees meer over
FNVMKB-NederlandVNO-NCWING BankCAOWerkgelegenheidFeestdagenVaderschapsverlof