Personal Finance

Zo dichtte hr-directeur Marloes Sengers de loonkloof bij APG

Door Sam Trompert··Aangepast:
© APGZo dichtte hr-directeur Marloes Sengers de loonkloof bij APG
RTL

'Zou er ook bij ons een loonkloof zijn?' Er werd zoveel over gesproken dat HR-directeur Marloes Sengers (1981) het eens wilde uitzoeken voor haar eigen werkgever, pensioenuitvoerder APG. Ze had eigenlijk verwacht dat er helemaal geen beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen zouden zijn. Maar haar verbazing was groot, toen die er wel degelijk bleek te zijn.

Pensioenuitvoerder APG maakt vandaag bekend het salaris van 125 vrouwen te verhogen. Vanaf volgende maand krijgen zij evenveel betaald als de laagstbetaalde man die het meest op hen lijkt

Mannen die voor APG werken blijken namelijk gemiddeld 19 procent meer te verdienen dan hun vrouwelijke collega's, ontdekte Marloes Sengers. Voor een groot deel is dat best uit te leggen. Vrouwen werken bijvoorbeeld vaker parttime. En dan zijn er nog verschillen in leeftijd, functie, werkervaring en opleidingsniveau die zo'n algemene vergelijking onzuiver maken.

2,2 procent

Maar toch: onderaan de streep blijft er een onverklaarbaar verschil in beloning over van 2,2 procent. De vrouwen om wie het gaat krijgen er vanaf volgende week geld bij. Die compensatie, zoals Sengers het noemt, geldt niet met terugwerkende kracht. De vrouwen gaan net zoveel verdienen als de minstverdienende, vergelijkbare man. 

"Als je zo'n onverklaarbaar verschil constateert door heel zorgvuldig onderzoek te doen en je hebt de vergelijking zo eerlijk mogelijk gemaakt, dan vind ik dat je het op moet lossen", vertelt Sengers in gesprek met RTL Z. "Ik ben er trots op dat we niet alleen zeggen: we gaan kijken wat de oorzaken zijn. We trekken de stoute schoenen aan en we trekken het recht."

APG dicht de loonkloof: salaris van 125 vrouwen omhoog
Lees ook

APG dicht de loonkloof: salaris van 125 vrouwen omhoog

Wat zijn de oorzaken dan eigenlijk?

"Wat de precieze oorzaken van de loonkloof zijn hebben we nog niet op een rij, dat moeten we nog onderzoeken. Er wordt wel gezegd dat het zit in het proces van aannemen, promotie maken en onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. We zijn nu op het punt dat we weten: er ís een onverklaarbaar verschil. Als we dat fundamenteel en duurzaam willen oplossen moeten we de oorzaken beter in kaart hebben. Dat gaan we onderzoeken."

Speelt mee dat er relatief minder vrouwen bij APG werken?

"Er werken inderdaad meer mannen dan vrouwen bij APG en in de rest van de financiële sector, dus dat is iets waar we mee bezig zijn. Diversiteit is voor ons bedrijf heel belangrijk. Als je werkt voor 4,5 miljoen Nederlanders, dan wil je daar een afspiegeling van zijn. 

Wat we constateren is dat mannen de neiging hebben om mannen aan te nemen. Hetzelfde geldt overigens voor vrouwen. Daar zijn we steeds meer alert op."

Hoe pak je het aan als bedrijf, wat is de eerste stap?

"We kwamen na onderzoek op het verschil van 2,2 procent dat we niet konden verklaren. Dan is de vraag: wat ga je doen? Als ik alle vrouwen een salarisverhoging van 2,2 procent geef is het probleem opgelost. Maar dan creëer je een loonkloof de andere kant op. We hebben dus zorgvuldig vastgesteld welke medewerkers in vergelijking met mannen minder verdienen. Daaruit bleek dat er 125 vrouwen zijn die minder verdienen dan de minstverdienende man."

"Het is geen makkelijk onderwerp. We zullen er nog lang over praten, denk ik."

Je kunt een vergelijkbare taakomschrijving, of inschaling hebben, maar toch bovengemiddeld presteren. Blijft daar ruimte voor?

"Bij het dichten van de loonkloof hebben we het gemaximeerd op wat je kan verdienen bij een goede beoordeling. We hebben vijf beoordelingsscores, waarbij de C het midden is. Als je excellent presteert heb je daar een topje op. We compenseren daar niet naartoe. Individuele verschillen blijven, dat klopt."

Stel, ik werk bij APG, samen met collega's Fatima en Frits. Frits is de laagstbetaalde man. Ik mag wel meer verdienen dan Frits, maar Frits mag niet meer verdienen dan Fatima? 

"Ik wil niet alle beloningen gelijk trekken. Je benoemt nu een klein team. Dit gaat om alle vrouwen, versus alle mannen. Ik ben echt niet tegen beloningsverschillen. Die blijven er altijd. Maar als je ziet dat je fundamenteel vrouwen gemiddeld 2,2 minder beloont dan mannen moet je dat oplossen."

In februari zijn in de cao de beloningsverschillen bekendgemaakt. Wat waren de reacties onder het personeel?

"Net als bij mijzelf is er verbazing dat dit het geval is, zowel bij mannen als bij vrouwen. De vrouwen die loonsverhoging krijgen horen het vandaag. Het is geen makkelijk onderwerp. We zullen er nog lang over praten, denk ik."

Want enerzijds zullen de vrouwen om wie het gaat denken: yes, ik krijg er geld bij. Aan de andere kant: shit, ik heb jarenlang slecht onderhandeld?

"Het roept inderdaad veel vragen op en ik denk dat er veel uitleg gevraagd zal worden. 'Hoe kan dat dan?'. Ik denk ook dat leidinggevenden zich die vraag moeten stellen: 'ik heb twee vrouwen in mijn team die minder verdienen, wat heb ik gedaan?' Vooropgesteld: ik denk niet dat we dit bewust doen.

Ik hoop vooral dat we als organisatie het gevoel hebben: dat is toch gaaf, dat wij als APG zeggen: we constateren iets dat onverklaarbaar is en dan gaan we er ook wat aan doen. Met de honderden vragen die er zullen zijn hoop ik dat dat overheerst."

Lees meer over
Marloes SengersAPGLoonkloofZ link in bio