APG dicht de loonkloof: salaris van 125 vrouwen omhoog
Pensioenuitvoerder APG gaat de zogenoemde loonkloof dichten. Vrouwelijke medewerkers krijgen vanaf volgende maand evenveel betaald als de laagstbetaalde man die het meest op hen lijkt. In totaal gaan 125 vrouwen er qua salaris op vooruit.
Dat komt neer op ongeveer 13 procent van het totale aantal vrouwelijke medewerkers van APG. Bij APG werken ongeveer 3000 mensen, waarvan nog geen 1000 vrouwen. In februari kondigde het bedrijf in de cao aan op zoek te gaan naar de oorzaken van een loonkloof onder het personeel.
2,2 procent minder
Uit eigen onderzoek weet APG dat vrouwen gemiddeld 2,2 procent minder verdienen dan mannelijke collega's die met hen vergelijkbaar zijn. Het gaat dan niet alleen om hun functie, maar ook om bijvoorbeeld leeftijd, werkervaring en opleiding.
"Als je zo'n onverklaarbaar verschil constateert door heel zorgvuldig onderzoek te doen en je hebt de vergelijking zo eerlijk mogelijk gemaakt: dan vind ik dat je het op moet lossen", vertelt directeur human resources Marloes Sengers tegen RTL Z.
125 vrouwen gaan er op vooruit vanaf volgende maand; enkele vrouwen krijgen zelfs tot 10 procent extra salaris. Vakbond CNV juicht de beslissing van APG toe en hoopt dat andere bedrijven zullen volgen.
Eerste bedrijf
APG is het eerste bedrijf in Nederland dat de salarissen op deze manier gelijk trekt. Verzekeraar Aegon en telecombedrijf KPN maakten al wel afspraken met vakbonden over onderzoek naar eventuele beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen. Volgens Aegon bleek er uiteindelijk geen loonkloof te zijn. Bij KPN moeten vakbondsleden moeten nog met de cao instemmen.
In heel Nederland nemen verschillen in beloning tussen mannen en vrouwen af, maar is de loonkloof nog niet verdwenen. De meest recente cijfers van het CBS laten zien dat mannen in het bedrijfsleven 7 procent meer verdienen. Bij de overheid is dat 5 procent.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Hoogleraar Arbeidspsychologie Jaap van Muijen (Nyenrode) noemt het 'bijzonder' wat APG doet. "Ik ken geen bedrijf dat dit uit zichzelf rechttrekt. Heel goed dat grotere werkgevers voorbeeldgedrag laten zien."
Beloningsverschillen ontstaan al bij het begin van een dienstverband, legt hij uit. "Vrouwen worden vaker laag ingeschaald, omdat ze minder lef hebben bij salarisonderhandelingen."
Talent verliezen
HR-functionarissen denken misschien dat ze goed bezig zijn, als ze een nieuwe medewerker voor zo laag mogelijk salaris binnenhalen, vervolgt Van Muijen. Ten onrechte, vindt hij. "Het is niet goed voor een bedrijf als HR vrouwen lager inschaalt, vanuit twee overwegingen. Ten eerste is het maatschappelijk niet te accepteren, als je vrouwen minder betaalt voor hetzelfde werk."
Maar het is ook slecht, omdat het leidt tot wat Van Muijen 'psychologische contractbreuk' noemt. "Als vrouwen niet gelijk betaald krijgen, gaan ze dat op andere manieren compenseren. Door ergens anders te gaan werken, of door minder hard te werken en een 9-tot-5-mentaliteit aan te nemen."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.