Personal Finance

Pensioenverlaging weer een stap dichterbij: 'Echt dramatisch'

Door Sam Trompert··Aangepast:
© GettyPensioenverlaging weer een stap dichterbij: 'Echt dramatisch'
RTL

Gepensioneerden moeten blijven vrezen voor een verlaging van hun pensioen, zegt toezichthouder DNB. Enkele tientallen pensioenfondsen zitten door geldgebrek nog altijd in de gevarenzone, waaronder metaalfondsen PMT en PME. "Een verlaging van de pensioenen is echt dramatisch."

Daarmee groeit de druk op het sluiten van een pensioenakkoord. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken praat daar deze week weer over met de oppositie en werknemers- en werkgeversorganisaties. Zo'n akkoord geeft mogelijk ruimte aan pensioenfondsen om soepeler om te gaan met de verplichte dekkingsgraad. 

Tientallen pensioenfondsen kampen met financiële tekorten, meldt DNB vandaag. Bij een deel van hen is de situatie zo nijpend, dat pensioenkortingen dreigen. Veel kleinere fondsen gaat het juist voor de wind: 121 fondsen mogen zelfs meer geld uitkeren.

Dertigers, veertigers opgelet: de pensioensoap gaat over jullie geld
Lees ook

Dertigers, veertigers opgelet: de pensioensoap gaat over jullie geld

Pensioenfondsen moeten zich houden aan de vereiste dekkingsgraad van 104,2 procent. Dat wil zeggen dat ze nu voldoende geld moeten hebben, om ook in de toekomst pensioenen te kunnen uitbetalen.

Als een pensioenfonds vijf jaar op rij niet genoeg geld in kas heeft, krijgen gepensioneerden minder geld uitgekeerd.  

10 miljoen

Vanaf dan krijgen ook werkenden minder geld, als zij in de toekomst met pensioen gaan. Komend jaar stevenen drie pensioenfondsen af op dat scenario. Als er niets verandert, komen daar in 2021 nog 33 pensioenfondsen bij, becijfert DNB.

In totaal hadden 42 fondsen in 2018 te weinig geld in kas. Als bij al deze fondsen de financiële situatie niet op tijd verbetert, dreigt op termijn voor 10 miljoen pensioenen een korting.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een van de drie geplaagde pensioenfondsen is PMT, het pensioenfonds voor metaal en techniek. "Een verlaging van de pensioenen van de deelnemers van PMT is echt dramatisch", zegt een woordvoerder van PMT tegen RTL Z. 

Liever niet korten

Ter indicatie: als PMT een korting van 1 procent zou doorvoeren kan het fonds 765 miljoen euro minder uitkeren, uitgaande van de huidige situatie. Ook grote pensioenfondsen als ABP en PFZW kampen met problemen. Voor hen dreigt in 2021 korting. 

Pensioenfondsen willen liever niet korten, onder meer omdat nieuwe regels in de maak zijn. Over een mogelijk pensioenakkoord wordt druk onderhandeld. Deze middag ontving premier Mark Rutte Kamerleden van oppositiepartijen Groenlinks en PvdA op het Torentje om te praten over het pensioenstelsel. 

De vastgelopen onderhandelingen met werkgevers en werknemers over een nieuw pensioenstelsel worden maandagavond hervat.

Lage rente of te optimistische verwachtingen

De pensioenfondsen zelf schrijven de penibele financiële situatie voor een groot deel toe aan de lage rente, omdat die eraan bijdraagt dat fondsen meer geld in kas moeten houden om aan hun pensioenverplichtingen te kunnen voldoen.

DNB merkt op dat veel fondsen al enige jaren herstelplannen moeten maken. Daarin zijn ze telkens uitgegaan van relatief hoge rendementen als belangrijkste bron van herstel. Maar de praktijk wijst uit dat ze die verwachte rendementen vaak niet hebben kunnen waarmaken.

Lees meer over
DNBPensioenen