Personal Finance

Pensioengesprekken weer van start: kan korten worden voorkomen?

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPPensioengesprekken weer van start: kan korten worden voorkomen?
RTL

Eind vorig jaar liepen de pensioenonderhandelingen nog stuk. Vanavond worden de onderhandelingen met werkgevers en vakbonden over een nieuw pensioenstelsel hervat. Alleen met een pensioenakkoord zijn pensioenkortingen voor miljoenen mensen nog te voorkomen.

Vakbonden vonden eerder dat kabinet hen te weinig bood. Ze willen dat mensen met zware beroepen eerder kunnen stoppen met werken en dat de AOW-leeftijd minder snel omhoog gaat.

Verder willen de bonden pensioenvoorziening voor zzp’ers, die nu vaak geen pensioen opbouwen. "We gaan kijken wat het kabinet op tafel legt. We gaan kijken of het genoeg is", zegt Han Busker van het FNV nu.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

AOW-leeftijd

Het kabinet is bereid de vakbonden tegemoet te komen. Het zou bereid zijn de AOW-leeftijd een paar jaar te bevriezen op het huidige niveau van 66 jaar en vier maanden en daarna langzamer te laten stijgen. Nu is het nog zo dat we elk jaar dat we langer leven een jaar langer moeten werken.

Ook zou er een ruimere regeling komen voor zware beroepen. Maar politiek verslaggever Roel Schreinemachers, die het pensioendossier volgt, vraagt zich af hoe ver het kabinet wil gaan en of dat genoeg is.

Pensioenverlaging weer een stap dichterbij: 'Echt dramatisch'
Lees ook

Pensioenverlaging weer een stap dichterbij: 'Echt dramatisch'

Oppositie

Alsof het allemaal nog niet lastig genoeg is, heeft het kabinet voor een pensioenakkoord ook steun nodig van oppositiepartijen. Want anders krijgen ze het nooit door de Eerste Kamer. Daarom waren oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vanmiddag in het torentje uitgenodigd bij premier Rutte. Asscher (PvdA) en Klaver (GroenLinks) zeiden na afloop dat het kabinet wel beweegt, maar dat ze er nog niet zijn.

Als het niet lukt om een pensioenakkoord te sluiten, dan zullen miljoenen pensioenen moeten worden gekort.

Het belooft in ieder geval heel laat te worden, maar of de onderhandelingen gaan lukken en of dat vanavond dan al duidelijk wordt, dat is nog niet zeker.

Lees meer over
Pensioenen