Carrière

Gebrekkige taalkennis zorgt voor fouten en ongevallen op werkvloer

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPGebrekkige taalkennis zorgt voor fouten en ongevallen op werkvloer
RTL

In een aantal sectoren kan een groot deel van het personeel nauwelijks lezen of schrijven. Daardoor worden fouten gemaakt en is het risico op bedrijfsongevallen groter.

Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Lezen & Schrijven. In de schoonmaak, bouw en industrie, productie, landbouw en keuken zijn de problemen het grootst, zegt de instantie. Daar is 34 tot 44 procent van de werknemers laaggeletterd.

Dat is een probleem, omdat deze werknemers informatie minder goed begrijpen, waardoor ze minder productief zijn en meer fouten maken. Volgens de onderzoekers lopen ze ook er een groter risico op bedrijfsongevallen en is er sprake van een hoger ziekteverzuim door een slechtere gezondheid, stress en schaamte.

Kabinet trekt miljoenen extra uit voor mensen die niet goed lezen en schrijven
Lees ook

Kabinet trekt miljoenen extra uit voor mensen die niet goed lezen en schrijven

'Werkgever moet investeren in vaardigheden'

De invloed van laaggeletterdheid op werken is groot en zal door digitalisering alleen maar groter worden, zegt de stichting. Veel werkgevers zouden zich dit niet genoeg realiseren en moeten meer investeren in de basisvaardigheden van medewerkers, vindt Lezen & Schrijven.

"Nog steeds denken veel mensen dat het in sommige beroepen niet nodig is deze basisvaardigheden te beheersen. Terwijl het beheersen van lezen, schrijven en rekenen, zowel op het werk als daarbuiten zo belangrijk is om goed mee te kunnen doen", zegt Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven.

Beter lezen, dan productiever

Volgens de onderzoekers neemt de productiviteit en effectiviteit van werknemers toe als ze beter kunnen lezen, schrijven en rekenen. Ook krijgen ze meer zelfvertrouwen en kan het inkomen tot wel 17 procent stijgen.

Nederland telt zo'n 2,5 miljoen laaggeletterden. Dat kost de maatschappij jaarlijks ongeveer 1 miljard euro. Wie niet goed kan lezen en schrijven komt op de arbeidsmarkt moeilijker aan de bak. Wie wel een baan heeft, verdient relatief weinig.

'Betere communicatie nodig op de bouwplaats'

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) concludeert in een eigen studie dat een toenemend aantal buitenlandse werknemers op de bouwplaats "extra inspanning" van de sector vergt op het gebied van communicatie en veiligheid.

In de periode 2015-2017 is het aantal buitenlandse arbeidskrachten met zo'n 20 procent gestegen tot ruim 40.000, zegt het EIB. Het betekent dat communiceren ingewikkelder wordt: niet iedereen beheerst de Nederlandse taal. Betere communicatie leidt volgens de organisatie tot betere veiligheid voor werknemers.

Lees meer over
EconomieWerkgelegenheidWerkloosheid