Freek Kamerling overleden, oprichter Dille & Kamille had 'wonderlijke mix van kwaliteiten'
Freek Kamerling, oprichter en eigenaar van winkelketen Dille & Kamille, is afgelopen dinsdag overleden op 78-jarige leeftijd.
Kamerling, vader van acteurs Antonie en Liesbeth, begon met de huis- tuin- en keukenwinkel in 1974. Hij wilde zich afzetten tegen de grote warenhuizen met hun massaproductie, veel plastic en ongezellig tl-licht.
Daarom bedacht hij een winkel waar juist warmte en eenvoud centraal stonden. De keten drijft op de filosofie 'die de nadruk legt op het innerlijke en niet het uiterlijke', zoals het bedrijf het beschrijft.
Hout vs plastic
Dat uit zich in veel gebruik van natuurlijke materialen - denk aan hout en aardewerk - en zo min mogelijk plastic en stekkers.
"Hij was eigenlijk in 1974 nog wat vroeg met zijn filosofie", vertelt algemeen directeur Hans Geels tegen RTL Z. "Hij begon toen al over minder plastic gebruik. Dat is helemaal van nu natuurlijk: waarom plastic gebruiken als je ook andere materialen kunt gebruiken?"
Zo kwam Dille & Kamille in 2000 al met een katoenen tas als statement tegen de plastic zak. "Die zijn nu bijna in de mode. Het zit gewoon in het dna van ons bedrijf."
Financiële problemen
De eerste vestiging van Dille & Kamille werd geopend in een werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht, slechts 140 vierkante meter groot. In de jaren daarna breidde de keten snel uit, naar onder andere Den Haag, Rotterdam em Arnhem.
De snelle groei leidde in de jaren tachtig tot financiële problemen, waarna Kamerling het Nederlandse winkelbedrijf verkocht. Hij ging in die periode wel door met de winkel in Antwerpen, om daarnaast als advocaat aan de slag te gaan.
Hij bleef geloven in zijn droom om een winkel neer te zetten die gericht was op natuurlijke eenvoud. In 2004 kocht hij daarom op 64-jarige leeftijd het bedrijf terug, om het verder uit te bouwen. In 2013 deed hij afstand van zijn positie als topman, al bleef hij tot kort voor zijn dood nog betrokken bij het bedrijf.
'Hij was een kantelaar'
Geels noemt Kamerling 'heel inspirerend om mee te werken'. "Het was een kantelaar: hij zag dingen op het moment dat anderen het nog niet zagen. Dat we het nu zo goed doen, bewijst dat hij het bij het rechte eind had. Wij kiezen voor kwaliteit, terwijl een groot deel van de markt slechts gaat voor de laagste prijs. Wij willen echt gaan voor beleving en alles zo duurzaam mogelijk invullen."
Kamerling was ondernemer, maar ook jurist, klassiek musicus en een fervent liefhebber van filosofie. "Hij had een wonderlijke mix van kwaliteiten. Dat maakte dat ik met hem kon praten over zowel abstracte toekomstplannen, maar hij ook in no-time in de details kon zitten", beschrijft Geels. "Hij kon hele goede vragen stellen, was altijd op zoek naar de achterkant van het gelijk. Ik kon veel leren van hem."
Familiebedrijf
Kamerling liet één ding na: hij wil nadrukkelijk dat Dille & Kamille een familiebedrijf blijft, en dat het bedrijf organisch blijft groeien. Zijn dochter Aniek is als commissaris actief in het bedrijf, en runt de keten nu samen met Geels.
Volgende week opent de 33e vestiging van de keten, in Amstelveen.