Carrière

Kabinet: minimumtarief van 16 euro per uur voor zzp'ers

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPKabinet: minimumtarief van 16 euro per uur voor zzp'ers
RTL

Het kabinet werkt aan een plan voor een minimumtarief voor zzp'ers van 16 euro per uur. Dit minimum zou moeten gelden vanaf begin 2021. "We zien dat er veel druk zit op de tarieven, met name aan de onderkant, met het risico dat mensen niet rond kunnen komen."

Dat zei minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken zojuist bij de inloop van de ministerraad. De bescherming van deze groep werkenden moet beter, zegt hij, zoals ook is afgesproken in het regeerakkoord.

Bouw, post en zorg

Het kabinet heeft berekend dat 16 euro per uur genoeg is om van te leven én geld over te houden voor de extra kosten die zzp'ers moeten maken, zoals een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid en een oudedagsvoorziening.

Hoeveel mensen onder dit tarief zitten is niet precies duidelijk, maar een inventarisatie van SEO Economisch Onderzoek geeft een idee. Dat berekende vorig jaar dat 75.000 zzp'ers minder dan 15 euro per uur verdienden, en 100.000 minder dan 18 euro per uur. Dit zijn voornamelijk mensen die werken in sectoren als de bouw, post of zorg.

Minimumtarief voor zzp'ers van 16 euro: 'Te laag en niet effectief'
Lees ook

Minimumtarief voor zzp'ers van 16 euro: 'Te laag en niet effectief'

Kritiek en bijval

Het kabinet kondigde in het regeerakkoord al aan dat het een bodem wilde leggen in de tarieven die zzp'ers vragen aan hun opdrachtgevers. Destijds was er sprake van een minimum tussen de 15 en 18 euro per uur.

Die plannen konden op veel kritiek rekenen, bijvoorbeeld omdat ze zouden indruisen tegen het idee van vrijemarktwerking. "Er is nu een vrije markt, waarop je zelf bepaalt wat je vraagt. Als ondernemer kun je er ook voor kiezen om heel veel uren voor een lager tarief te werken, als je daardoor meer omzet maakt", zei jurist Charlotte Meindersma daar bijvoorbeeld over tegen RTL Z.

'Uitholling sociale contacten' 

Aan de andere kant is er ook bijval. Bijvoorbeeld van Jacques van den Broek, de topman van uitzendconcern Randstad. Hij wijst naar platformbedrijven zoals Uber en Temper. 

Zij hebben geen mensen in dienst, maar maken gebruik van zelfstandige ondernemers. Zij hebben geen recht op een ww-uitkering als ze ziek worden en bouwen geen pensioen op. "Als je een miljoen mensen op die manier laat werken, holt dat het sociale systeem uit", aldus Van den Broek.

Aantal zzp'er blijft stijgen

Het aantal zelfstandigen in Nederland blijft stijgen. Volgens het CBS zijn er bijna 1,1 miljoen zzp'ers in Nederland. Dit zijn mensen voor wie de werkzaamheden als zzp'er de belangrijkste inkomstenbron zijn.

Als je de mensen meetelt voor wie het zzp-schap een bijverdienste is, kom je uit op bijna 1,5 miljoen. De groep zzp’ers is zeer divers en werkt in alle bedrijfstakken. Ze zijn relatief vaak 45-plus en mannen zijn oververtegenwoordigd.

Uurtarief boven de 75 euro

Tegenover de groep zzp'ers die rond het minimumtarief verdient, staan de goed verdienende zzp'ers die kortdurende opdrachten van minder dan een jaar hebben en uurtarieven hanteren boven de 75 euro.

Voor deze groep wil het kabinet een 'opt out' in het leven roepen voor de loonbelasting en de werknemersverzekeringen. Dat betekent dat je als zzp'er kan afzien van deze premies. Dat zou opdrachtgevers de zekerheid moeten geven dat ze geen naheffingen kunnen krijgen.

Lees meer over
Ministerie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidZZP'ersArbeidsmarktAOVWerkgelegenheidArbeidsongeschiktheid