'Miljonairs drinken meer, sporten vaker en zijn vaker getrouwd'
De kans dat je bij een zelfscan-rij in de supermarkt naast een miljonair staat is weer iets gestegen. In 2017 telde Nederland 115.000 miljonairshuishoudens, ongeveer 1,5 procent van heel Nederland. Een jaar daarvoor waren dat er nog 112.000.
We zeggen niet dat het door het geld komt, maar een miljonair is minder vaak alleen. 70 procent van hen is getrouwd, tegen 43 procent van de niet-miljonairs. Miljonair zijn is ook goed voor een lang huwelijk: slechts 7 procent is gescheiden tegen 14 procent van de niet-miljonairs.
Gezond en dorstig
Miljonairs zijn vaker gezond. Ze roken minder vaak en hebben minder vaak overgewicht. Er wordt ook meer gesport. Dat maakt dorstig, zo blijkt, want miljonairs drinken wel weer vaker dan niet-miljonairs.
Dat blijkt allemaal uit onderzoek van CBS. Op verzoek van Van Lanschot deden zij onderzoek naar het welvaart en de welzijn van miljonairs. Daarnaast keken ze naar de verschillen die er zijn met niet-miljonairs.
Golf, tennis en splinternieuwe auto's
Zowel bij miljonairs als niet-miljonairs staat fitness op nummer 1 qua sporten: een kwart van de volwassenen doet het. Sportende miljonairs tennissen vaker en spelen relatief vaak golf. Niet-miljonairs gaan lekker hardlopen of joggen.
Het zal je niet verbazen: miljonairs hebben vaker nieuwere auto’s. Met regelmaat zijn de voertuigen elektrisch of hybride. Miljonairs hebben een hoop dingen vaker: motorfietsen, oldtimers en zware auto’s. Twintig procent van hen heeft zelfs drie of meer auto’s.
Geld maakt gelukkig
Maakt al dat geld ook gelukkig? Wel een beetje: waar 88 procent van de volwassenen in Nederland het leven een score van 7 geeft en zichzelf als 'gelukkig' typeert, is dat bij de miljonairs wat hoger. 94 procent van de miljonairs is gelukkig, ze scoren gemiddeld een 8,1.
In 2018 is onderzocht hoeveel geld gelukkig maakt. Of beter: na hoeveel extra geld word je niet gelukkiger van het extra geld? Toen bleek dat het ideale maandinkomen ligt op 4000 tot 4500 euro netto per maand. Boven dat bedrag is het klaar. Uit dat onderzoek bleek zelfs dat rijke mensen meer stress ervaren.
Miljonairsgemeenten en miljoenenwoningen
Er zijn vijf gemeenten in dit land waar meer dan 6 procent van de inwoners miljonair is. Laren springt eruit met 11 procent, gevolgd door Bloemendaal en Blaricum met 10 procent van de inwoners.
In Kerkrade heeft een miljonair niets te zoeken: slechts 0,3 procent van de inwoners heeft daar een vermogen vanaf zes nullen.
Miljoenenhuizen
Slechts een op de tien miljonairs heeft een huurhuis. 42 procent van de miljonairshuishoudens heeft een koophuis dat meer dan een half miljoen waard is, met een gemiddelde waarde van 588.000 euro. Dat getal ligt anders als je geen miljonair bent. 44 procent van de niet-miljonairs huurt en slechts 3 procent woont in een koophuis van meer dan een half miljoen euro.
Je hoeft trouwens niet per se miljonair te zijn om in een miljoenenpand te wonen: bijna 60 procent van de huizen die meer dan 1 miljoen euro waard zijn, werd in 2017 bewoond door niet-miljonairs.
Oud en rijk
Als je miljonair bent, is de kans ook groot dat je oud bent. Het CBS constateerde dat de hoofdkostwinners bij miljonairshuishoudens gemiddeld 59,9 jaar zijn. Daarmee zijn ze 7 jaar ouder dan niet-miljonairs. Iets minder dan 5 procent van de miljonairs is jonger dan 40.
Een miljonairshuishouden heeft gemiddeld ruim 3 miljoen euro aan vermogen. Niet-miljonairs zitten wat lager, die komen tot een gemiddeld vermogen van 55.000 euro. Slechts 3 procent van de miljonairs, 3700 huishoudens, heeft een vermogen van meer dan tien miljoen euro.
Miljonairs zijn vaak boeren
Bijna de helft van de miljonairs haalt het grootste deel van zijn inkomen uit een eigen bedrijf. Niet-miljonairs hebben dat slechts in 8 procent van de gevallen. Hoe ouder een miljonair wordt, hoe groter de kans dat het inkomen komt uit vermogen. Bij miljonairs van 60 jaar en ouder gaat het om 21 procent van de gevallen.
80 procent van de (nog werkzame) miljonairs is zelfstandig ondernemer of directeur-grootaandeelhouder. De miljonairs werken voornamelijk in de landbouw, bosbouw/vissserij, (financiële) dienstverlening, zakelijke diensten, de handel of de zorg.