Nieuwe boetes, hogere huur: dit verandert er per 1 juli 2019

Goed verdienen, slim uitgeven en je netjes gedragen: vanaf vandaag veranderen er weer een paar zaken die belangrijk zijn voor jou en je bankrekening. Wij hebben de belangrijkste veranderingen op een rij gezet.
Appen op de fiets
Dit was het laatste weekend waarin je ongestraft kunt appen op de fiets. Je moet dat nu al niet doen (want: gevaarlijk), maar vanaf vandaag krijg je een dikke prent als je gepakt wordt met je smartphone in je hand, in plaats van je stuur. Dat gaat je 95 euro kosten.
En je hoeft niet eens echt te appen, te bellen of te instagrammen. Je telefoon vasthouden is vanaf heden genoeg voor een boete.
Minimumloon omhoog
Het minimumloon gaat omhoog van 1615,80 euro nu, naar 1635,60 euro. Een stijging van 1,2 procent. In het verlengde daarvan gaan ook uitkeringen omhoog, zoals de AOW en de werkloosheidsuitkering, want die zijn gekoppeld aan het minimumloon.
Extra plezier voor jongeren
Ben je tussen de 18 en 21 jaar en verdien je het minimumloon? Dan krijg je ook extra geld. De minimumbedragen gaan tussen de 2,5 procent en 15 procent omhoog. 21-jarigen gaan het volledige minimumloon verdienen. Vorig jaar kregen zij nog maximaal 1373,43 euro per maand, bij een volledige werkweek.
Ziggo-klanten lappen meer
De tarieven bij Ziggo, een van de grotere internet- en tv-aanbieders, gaan omhoog. Het gaat in veel gevallen om 2,50 euro per maand, of 30 euro per jaar.
KPN-klanten betalen sinds juni al meer voor hun mediapakket.
Huur omhoog
Als je in een sociale huurwoning woont, gaat je huur ook per 1 juli omhoog. Hoeveel je precies meer moet betalen hangt van je inkomen af. De inkomensgrens die je moet onthouden is 42.436 euro. Daarboven gaat de huur met 5,6 procent in de plus. Daaronder kom je weg met een huurverhoging van 'slechts' 4,1 procent.
Wie in de vrije sector huurt, kan ook een huurverhoging krijgen. Maar de overheid bepaalt daarvoor geen maximumpercentage. Vaak is zo'n percentage afgestemd in je huurcontract.
Lagere hypotheekrente?
Hypotheekverstrekkers mogen niet meer ongehinderd boeterentes uitdelen aan klanten die aan zogeheten rentemiddeling willen doen. Bij rentemiddeling verlaag je je hypotheekrente, door de rente die je nu betaalt te middelen met de actuele hypotheekrente. Die is nu best laag, dus dat kan voor klanten best voordelig zijn.
Voor je hypotheekverstrekker niet, daarom kost rentemiddeling geld. Maar de maximale prijs die zij daarvoor in rekening brengen mag niet hoger zijn dan wat je hypotheekverstrekker maximaal aan inkomsten kwijtraakt, door het verlagen van je hypotheekrente. Waarom zou je dit dan nog doen? Het antwoord: lagere maandlasten.