Check de koelkast

Ga je op vakantie? Zo voorkom je voedselverspilling

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyGa je op vakantie? Zo voorkom je voedselverspilling
RTL

Sta je op het punt te vertrekken naar een zonnig oord? Check dan eerst je koelkast en geef eten dat niet goed blijft aan je buren, adviseert het Voedingscentrum. Op die manier kun je veel voedselverspilling voorkomen.

Want dat we met zijn allen veel eten weggooien, is een feit. Onlangs zei expert voedselverspilling Toine Timmermans nog in Nieuwsuur dat we in Nederland jaarlijks een rij vrachtwagens vol voedsel weggooien van hier tot Spanje en weer terug.

Vandaag vraagt het Voedingscentrum aandacht voor verspilling, voor alle vakantiegangers die op het punt staan te vertrekken.

We gooien 41 kilo eten per persoon weg, dat kan veel minder
Lees ook

We gooien 41 kilo eten per persoon weg, dat kan veel minder

Plannen

Het begint met een goede planning, zegt het Voedingscentrum. Bedenk goed wat je écht nodig hebt als je boodschappen gaat doen in de week dat je op vakantie gaat. Kijk wat je nog in de fruitschaal, voorraad- en koelkast hebt liggen en vries groente en brood in. Dan heb je meteen wat in huis bij thuiskomst.

Geef vers voedsel dat je niet kunt invriezen, zoals zuivel en eieren, aan buren en vrienden of maak er een maaltijd van, die je weer invriest.

Kraanwater filteren

Maar hoe zorg je ervoor dat je, als je eenmaal op vakantie bent, ook zoveel mogelijk verspillingsvrij je dagen doorkomt? Daisy Scholte, die samen met haar vriend Patrick Boone al twee jaar op wereldreis is, heeft bruikbare tips. "Wij filteren ons kraanwater en gebruiken geen plastic flesjes", vertelt ze vanuit Australië.

"Als je gaat kamperen, is het slim om een koeltas of -box mee te nemen. Je hebt mini-koeltasjes die in je backpack passen. Daar kun je bijvoorbeeld boter in bewaren, of pesto, wat altijd een goede smaakmaker is. Daarnaast is het slim om veel gebruik te maken van droge producten, zoals couscous of gnocchi. Die kun je een eeuwigheid bewaren en met wat pesto en paprika erbij, heb je best al een lekkere maaltijd."

Ontbijtbuffetten

Ga je naar hotels dan zorgen ontbijtbuffetten voor de meeste verspilling. "Als reiziger kun je een beetje helpen om die verspilling tegen te gaan. Wat je vaak ziet, is dat mensen kapjes brood laten liggen, terwijl die niet minder lekker zijn. Dus als je die neemt, worden die niet weggegooid.

Als je ziet dat er nog veel eten ligt bij het opruimen, vraag dan of je wat mag meenemen voor de lunch. Zij gooien het toch weg. Mijn ervaring is dat daar positief op wordt gereageerd."

Daisy bij de Nullarborvlakte in het zuiden van Australië.© Eigen foto
Daisy bij de Nullarborvlakte in het zuiden van Australië.

Doggybag

In restaurants wordt er ook veel weggegooid. Kijk voordat je bestelt naar andere tafels om te zien hoe groot de porties zijn, adviseert Daisy. Vaak heb je aan een hoofdgerecht meer dan genoeg, dan kun je het voorgerecht overslaan. Je kunt ook delen: allebei een voorgerecht en dan samen een hoofdgerecht.

En vraag om een doggybag. In Nederland is dat niet gebruikelijk, maar in veel andere landen wel. "Vaak wordt er ook gevraagd of je een doggybag mee wil. Dat kun je dan de volgende dag eten als lunch, of als ontbijt, als het je lukt het traditionele Nederlandse idee van ontbijt los te laten."

Verse producten

In Australië mag je verse producten vaak niet meenemen van de ene staat naar de andere, zegt Daisy.

"Daarom maken we vaak al het eten op voordat we weer verder trekken. Laatst hadden we bijvoorbeeld veel uien over en toen hebben we een grote pan uiensoep gemaakt. We hebben de buren in de tent naast ons gevraagd mee te eten. Zo voorkom je niet alleen verspilling, het is nog gezellig ook."

Er komen steeds meer verpakkingsvrije winkels:

Klanten nemen zelf een potje of zakje mee om de producten in te bewaren.
Lees meer over
VoedingscentrumVoedselverspillingVoedingDuurzaamheidNederland