Zero waste lifestyle

We gooien 41 kilo eten per persoon weg, dat kan veel minder

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockWe gooien 41 kilo eten per persoon weg, dat kan veel minder
RTL

Een linnen tasje met papier en glas per maand, eentje met plastic per kwartaal en dan nog wat groenteschillen, dat is wat Jessie Kroon (25) overhoudt aan afval. Dat is een stuk minder dan de gemiddelde Nederlander: jaarlijks gooien we per persoon 41 kilo aan alleen al etensresten weg.

Daarom lanceren het Voedingscentrum en de Universiteit Wageningen, samen met bedrijven als Albert Heijn, Jumbo, McDonald’s en de Rabobank, een campagne met de slogan 'Hoe verspillingsvrij ben jij?' De campagne richt zich met name op gezinnen met jonge kinderen, die verspillen het meest, blijkt uit onderzoek. Overigens verspillen we wel minder dan in 2010, toen eenzelfde onderzoek werd uitgevoerd. Toen gooiden we nog 48 kilo per persoon weg.

Zerowaste lifestyle

Jessie begon in 2014 samen met haar zus Nicky met haar 'zero waste lifestyle'. "We raakten geïnspireerd door een Amerikaans blog", vertelt de 25-jarige Amersfoortse aan RTL Nieuws. "We dachten: dit klinkt onmogelijk. Uit nieuwsgierigheid wilden we uitproberen of het lukte om de dag door te komen met zo min mogelijk afval."

Het is eigenlijk een onhaalbaar doel wat je nastreeft", zegt Jessie. "Echt zero waste is in deze maatschappij onmogelijk, maar we proberen zo dicht mogelijk bij het doel te komen. We doen dit nu vier jaar en hoe langer we ermee bezig zijn, hoe makkelijker het wordt."

Jessie (links) en haar zus Nicky.© Marisa Broekhuizen
Jessie (links) en haar zus Nicky.

Seizoensgroenten

In plaats van met een boodschappenlijstje gaat Jessie naar de supermarkt of een andere winkel om te zien wat er verpakkingsvrij beschikbaar is. "Dat zijn meestal seizoensgroenten. Het voordeel daaraan is ook dat die langer houdbaar zijn, omdat die door het seizoen in de juiste condities verkeren." Daarnaast kijken Jessie en haar zus naar de producten die ze over hebben en zoeken daar een nieuw recept bij.

Een veelgehoord kritiekpunt op de afvalvrije levensstijl is dat het veel tijd kost. In plaats van al je boodschappen te doen bij een supermarkt, moet je met je katoenen zakjes en glazen potjes langs verschillende (verpakkingsvrije) winkels. Maar volgens Jessie valt dat mee. "In het begin is het tijdrovend, maar op een gegeven moment weet je waar je moet zijn. Ik doe een of twee keer per week mijn boodschappen en ben daar een halfuur mee bezig." Op hun site en in hun boek geven Jessie en haar zus allerlei tips over hoe zonder afval te leven.

"Als je veel dingen zelf maakt, kun je tot iets van 40 procent op je boodschappen besparen."

Sausjes

Goedkoper is het volgens Jessie ook. "Je bespaart veel geld als je geen zakjes met sausjes en dergelijke koopt. Als je veel dingen zelf maakt, kun je tot iets van 40 procent op je boodschappen besparen."

Sommige producten zijn lastiger verpakkingsvrij te vinden. "Als dat zo is, vragen we ons altijd eerst af: hebben we het echt nodig? Vlees is bijvoorbeeld lastig zonder verpakking te krijgen, dus dat eten we niet meer. Ook omdat dit beter is voor dier en milieu."

Er zijn steeds meer verpakkingsvrije winkels:

Klanten nemen zelf een potje of zakje mee om de producten in te bewaren.

Medicijnen en cosmetica

Iets wat echt niet zonder verpakking te verkrijgen is, zijn medicijnen, zegt Jessie. "Cosmetica is ook lastig, maar verpakkingen zijn toch beter te vermijden dan je denkt. Deodorant maken we bijvoorbeeld zelf en eyeliner kopen we in een glazen potje dat we weer hergebruiken."

90 procent van de mensen wil iets aan voedselverspilling doen, zegt Toine Timmermans van Stichting Samen tegen Voedselverspilling, die betrokken is bij de campagne. "Niemand wil bewust eten weggooien."

Positief belichten

Tegelijkertijd is het ook zo dat vrijwel niemand zegt: we gaan het weggooien van voedsel halveren, zegt Timmermans. "Maar als je qua voedsel met 3 à 4 tips aan de slag gaat (zie kader hieronder), blijkt dat binnen een paar weken 30 procent minder voedsel wordt verspild."

"We hebben besloten om het thema voedselverspilling positief te belichten door te laten zien wat je ermee wint als je voedselverspilling tegengaat", legt Timmermans uit. "Als je hier bewust mee omgaat, bespaar je jaarlijks zo'n 200 euro per gezin en het is ook nog een pluspunt voor het milieu. Als je bedenkt dat 6 procent van de klimaatverandering te wijten is aan voedselverspilling, net zoveel als vliegen met het vliegtuig, wil iedereen daar wel aan meedoen, toch?"

7 tips om voedselverspilling te voorkomen

  1. Check je voorraad: controleer voordat je boodschappen gaat doen, wat je nog in huis hebt en wat als eerste op moet.
  2. Maak een planning en boodschappenlijstje: door alvast op te schrijven wat je gaat eten, voordat je naar de supermarkt gaat, voorkom je dat je te veel eten koopt.
  3. Kook op maat:  producten als pasta, rijst en couscous worden veel weggegooid, omdat je er snel te veel van kookt. Weeg daarom af hoeveel je nodig hebt.
  4. Bewaar eten op de goede plek: door eten op de juiste plek en op de juiste temperatuur te bewaren, blijft het langer goed. Sommige soorten groente en fruit blijven langer goed in de koelkast, andere juist erbuiten.
  5. Zet je koelkast op 4 graden: de ideale temperatuur voor je koelkast is 4 graden. Eten bederft dan minder snel en bacteriën groeien nauwelijks.
  6. Let op de houdbaarheid: controleer regelmatig je koelkast en vriezer. Staan er producten in waarvan de datum bijna verstrijkt? Bedenk dan wanneer je ze op gaat eten, zodat je niks hoeft weg te gooien. 
  7. Denk aan restjes en kliekjes: heb je restjes eten in huis? Zoals een stuk bloemkool, een halve citroen of een bodempje yoghurt? Bedenk dan wat je hiermee kunt maken.

Kijk op de site van het Voedingscentrum, voor meer info.

Lees meer over
VoedingscentrumUniversiteit WageningenAlbert HeijnMc DonaldsJumboVoedselVoedselverspillingNatuur & MilieuKlimaatveranderingNederland