Je woning isoleren: zo doe je dat (en dit kost het)

Door Maaike Homan en Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© RTL ZJe woning isoleren: zo doe je dat (en dit kost het)
Huis verduurzamen

Van het gas af, zonnepanelen op het dak, isoleren, isoleren, isoleren, o ja, en denk nog even aan de afwatering in de tuin en de bloemen en de bijen. Een bestaande woning verduurzamen kan nog best een klus zijn. Hoe pak je dat aan? In een serie verhalen leggen wij het uit. Deel 1: isoleren.

Voor het verhaal staat een tussenwoning in Utrecht model, met drie verdiepingen en een klein stadstuintje. Het is gebouwd in 1920 en een paar jaar geleden deels verbouwd. Er zit hr ++ glas in, het dak is deels geïsoleerd, maar verder kan er nog best wat gedaan worden. 

"Isoleren is de eerste en belangrijkste stap op weg naar een duurzame woning", legt Marlon Mintjes van Milieu Centraal uit. En wat je ook aanpakt, het levert volgens haar direct een energiebesparing op en comfort. "Een huis wordt niet alleen warmer in de winter maar ook koeler in de zomer."  

Folie achter verwarming

Een paar dingen kun je makkelijk zelf doen, zoals naden en kieren dichten, cv-leidingen in onverwarmde ruimten isoleren met buisisolatie (een zolder, bergruimte, de kruipruimte of garage) en folie achter radiatoren plakken. Een rol van zes meter kost bij de bouwmarkt nog geen tientje. 

Andere maatregelen kosten meer werk, én meer geld. Wat direct loont: het dak isoleren. Het voorbeeldhuis heeft twee jaar geleden al oude dakpannen moeten vervangen en toen is ervoor gekozen het dak gelijk grotendeels te laten isoleren. Een dak isoleren zonder alle pannen er vanaf te halen kan ook via de binnenkant.

Een woning uit 1920 isoleren levert direct een besparing op.© RTL Z
Een woning uit 1920 isoleren levert direct een besparing op.

Warmteverlies via dak

Zo kan er isolatiemateriaal onder de dakpannen gespoten worden, van buiten af. Van binnen isoleren kan ook met materiaal achter de gipsplaten. Gebruik je je zolder heel weinig dan adviseert Milieu Centraal om de vloer van de zolder aan te pakken.  

Het voorbeeldhuis is oud, en de buitenmuur is enkelsteens. Veel woningen die tussen 1920 en 1980 gebouwd zijn hebben een spouwmuur, twee evenwijdige delen die geïsoleerd kunnen worden met bijvoorbeeld pur-schuim of zogeheten eps-parels.

Muren meeste rendement

Op de benedenverdieping van het voorbeeldhuis bestaan de voorkant grotendeels uit hr ++ glas maar op de overige twee verdiepingen niet. Daar is nog wel winst te behalen. Voor het isoleren van een enkelsteens buitenmuur zijn twee opties: van buiten en van binnen. 

Mintjes: "Muren isoleren is een kostenpost maar levert wel het meeste rendement op." Het geld wat je erin stopt is met vier jaar terugverdiend, zegt zij, en levert meer op dan geld tegen weinig rente op een spaarrekening laten staan. 

Een gevel van 40 m2 isoleren kost 5100 euro met het goedkoopste afwerkingsmateriaal. Isolatie van de spouwmuren van een hoekwoning kost bijvoorbeeld zo'n 2.000 euro. Een voorzetwand met isolatie binnen plaatsen, kost ongeveer 30 tot 40 euro per vierkante meter.  

Energie-adviseur Peter Grootjans van De Jonge Milieuadvies is overigens minder optimistisch. Vloerisolatie is terugverdiend in zo'n twaalf jaar, zo zegt hij in onderstaande video.  

© RTL Z

Warmte binnenhouden

De gevel isoleren kan op verschillende manieren. Doordat isolatiemateriaal aan de buitenkant wordt geplaatst, wordt je huis dikker. Alleen wordt dat voor het voorbeeldhuis lastig. De afdeling die over de bouwvergunning gaat bij de gemeente Utrecht laat weten dat er sowieso een vergunning voor nodig is. 

"Daarnaast gelden er aan de voorzijde ook welstandscriteria met betrekking tot het uiterlijk van de gevels. Gelet op de kenmerkende architectuur aan de voorzijde acht ik de kans klein dat welstand goedkeuring hierop geeft." 

Optie twee blijft dan over, en dat is isoleren aan de binnenkant met voorzetwanden. Hiervoor lever je dan wel ruimte in, maximaal 10 centimeter. In plaats van isolatiemateriaal, kun je ook kiezen voor folie en dat afwerken met gidswanden. Het plaatsen van de voorzetwanden is duurder dan spouwisolatie maar je kunt er ook meer energie mee besparen. 

Vloeren en kruipruimte

Warme voeten? Dan kun je de vloer isoleren. Dit gaat het makkelijkst als je een hoge kruipruimte onder de vloer hebt want dan kan het materiaal tegen de onderkant van de vloer geplaatst worden en hoeft de vloer er niet uit. 

Milieu Centraal adviseert wel voor de hoogste isolatiewaarde te gaan. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1800 euro. Ook de vloeren tussen verdiepingen in kun je later isoleren. Maar zegt Mintjes, je kan beter investeren in hr++ glas. "Bijkomend voordeel", zo zegt Mintjes. " Het geeft ook minder herrie." 

Schimmel en ventilatie

Een goed geïsoleerd huis met behaaglijke temperaturen klinkt fijn, maar of het nu om vloeren, gevels, daken gaat, let wel op de ventilatie om ophopend vocht, houtrot en schimmel te voorkomen. Voor daken geldt: klimaatfolie gebruiken, voor de kruipruimte: dampremmende folie. Laat je in ieder geval goed informeren.

Subsidies en leningen

Verschillende gemeentes hebben, of hadden (soms zijn ze alweer leeg), potjes subsidie voor het verduurzamen van je woning. Vanaf 2 september kunnen particulieren subsidie aanvragen voor de isolatie van hun koopwoning. Een Vereniging van Eigenaren kan dit ook doen. 

Geld lenen voor verduurzaming kan ook. De gemeente Utrecht, bijvoorbeeld via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, een onafhankelijke stichting. 

Banken verstrekken ook leningen, ook voor klanten die geen hypotheek hebben. De ene bank rekent daarvoor wel meer rente dan de andere Bij ING varieert die rente van 7,7 procent tot 3,9 procent.

ABN Amro heeft sinds kort een aparte lening tot 25.000 voor het verduurzamen van een woning waarvan de rentes, afhankelijk van de looptijd, variëren van 1,10 tot 1,87 procent.      

Aflevering 1: Isoleren kun je leren

Lees meer over
Milieu CentraalEconomieKlimaatKlimaatveranderingDuurzaamheidGaswinningWoningmarkt