Zonnepanelen aanleggen: zo doe je dat (en dit kost het)

Door RTL Z / Maaike Homan en Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© RTL ZZonnepanelen aanleggen: zo doe je dat (en dit kost het)
Huis verduurzamen

Van het gas af, zonnepanelen op het dak, isoleren, isoleren, isoleren, o ja, en denk nog even aan de afwatering in de tuin en de bloemen en de bijen. Een bestaande woning verduurzamen kan nog best een klus zijn. Hoe pak je dat aan? In een serie verhalen leggen wij het uit. Deel 3: zonnepanelen aanleggen.

Voor het verhaal staat een woning in Utrecht model. Het is gebouwd in 1920 en een paar jaar geleden deels verbouwd. Er zit dubbelglas in, het dak is deels geïsoleerd en als de muren en vloeren zijn aangepakt, wordt het tijd voor zonnepanelen. En uiteindelijk moet de woning van het gas af

Er is alleen wel een obstakel: het dak heeft twee dakkapellen en verder weinig plek. Is er dan wel ruimte voor zonnepanelen? Ja en nee, zegt Tim Nijboer, adviseur duurzaamheid bij De Energiebespaarders desgevraagd. Want het ligt aan het soort dakkapel dat je hebt.

Terugverdientijd

Aan de voorkant van het modelhuis moet het geen probleem zijn, omdat de dakkapel daar op de dakrand leunt en het gewicht goed verdeeld is. Aan de achterkant wordt dat lastiger vanwege de dakconstructie. 

De kosten voor een set van tien panelen, inclusief installatie en btw, zijn volgens Milieu Centraal 4700 euro. De btw, zo'n 760 euro, kun je terugvragen bij de Belastingdienst. De terugverdientijd is ongeveer acht jaar.

Check of je dak geschikt is

Peter Grootjans van milieuadviesbureau JMA ziet wel twee obstakels: voor deze woning zijn zeker 25 panelen nodig, en er is maar plek voor zes. En dan is er nog de kwestie zon.

Via de site zonatlas.nl kun je kijken of jouw dak geschikt is, maar wat blijkt in dit geval: dak ongeschikt. Ook het dak van de uitbouw is ongeschikt, zegt Grootjans. "Het ligt te laag, er is te veel schaduw."

Aansluiten bij collectief 

Wat zijn dan je opties als huiseigenaar? "Wat je kunt doen is je aansluiten bij een collectief. Een bedrijf in de buurt of een school met veel panelen op het dak." Je investeert dan zelf in de panelen, met anderen deel je de opstart- en installatiekosten. Wek je met je buren of stadsgenoten uiteindelijk meer energie dan je nodig hebt, dan stroomt die winst terug de coöperatie in. 

Zonnepanelen huren is ook een optie. Energieleveranciers bieden allerlei opties aan om zonne-energie te kunnen gebruiken en op te wekken.

Zo kan het ook: energie opwekken met je buren
Lees ook

Zo kan het ook: energie opwekken met je buren

Lees meer over
Milieu CentraalZonnepaneelGroene energieDuurzaamheid