Opwarming stoppen

Dit kun je zelf doen in de strijd tegen klimaatverandering

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDit kun je zelf doen in de strijd tegen klimaatverandering
RTL

Als we niets doen om de opwarming van het klimaat te stoppen, lopen we het risico op voedseltekorten in 2050. Dat blijkt uit een gisteren verschenen IPCC-rapport over klimaatverandering en grond. Maar wat betekent dit rapport nou precies en vooral: wat kunnen we zelf doen? Louise Fresco, bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit, legt dat uit.

Help ons nog even, wat stond er ook alweer in het rapport?

"Het nieuwe rapport gaat over het belang van land en de bodem voor klimaatverandering. En dan met name over het risico dat de bodem steeds droger wordt. Dat zou een geweldig effect kunnen hebben op de voedselvoorziening voor mensen, met name in kwetsbare gebieden. Die gebieden hebben meer investeringen nodig en ook politieke wil, ook vanuit Nederland, om te zorgen dat die problemen niet erger worden."

Dat klinkt niet heel erg nieuw.

"Veel uit het rapport was al bekend, maar de nadruk op land en de bodem is wel nieuw. Daar zijn we blij mee, want dat is een factor die mensen vaak niet kennen. Je ziet niet wat er onder je voeten gebeurt."

VN-rapport: uitputting bodem versterkt klimaatverandering
Lees ook

VN-rapport: uitputting bodem versterkt klimaatverandering

Moeten we ons zorgen maken?

"Verdroging is best een probleem, zeker in gebieden die al droog zijn, zoals delen van Afrika. Juist in de gebieden die nu al kwetsbaar zijn vanwege droogte of hogere temperaturen en waar arme mensen wonen, zullen de grootste problemen ontstaan. Tegelijkertijd weten we hoe we daarmee om moeten gaan, dus wat ons betreft is het niet alleen een somber rapport. Land kan ook weer koolstof opnemen en dat kun je stimuleren. Landbouw en het land zijn zowel deel van het probleem als van de oplossing. Maar vooral de oplossing. En het vraagt ook bewustzijn bij de Nederlandse consument. Je moet je afvragen: wat koop ik, wat eet ik, hoe ga ik om met voedselrestjes? Dat is een belangrijke vraag."

Moeten we dan allemaal vegetariër worden?

"Nee, het is niet nodig om helemaal vegetarisch te worden als samenleving. Het is wel nodig dat volwassenen minder vlees gaan eten, maar kinderen en bejaarden hebben wel wat vlees nodig. Daarnaast is de rol van dieren belangrijk. We kunnen voedselverspilling bijvoorbeeld tegengaan door restjes aan de kippen te geven."

Wat kan onze lezer zelf doen?

"Minder verspillen, dus ook minder inkopen. Kijk wat je kunt hergebruiken. Dat geldt ook voor kleding en bijvoorbeeld hout. En zorg dat er in je omgeving zoveel mogelijk groen is. Iedere boom helpt om een klein beetje koolstof uit de lucht te plukken. Tot slot: overal waar tegels zijn, stroomt er water weg."

Dit is het zoveelste rapport over klimaatverandering. Tot nu toe lijkt het weinig te helpen. Wat moet er gebeuren om alle mensen mee te krijgen?

"Het is waar dat een heleboel rapporten er al zijn, maar toch groeit het bewustzijn. Het gaat alleen niet om één magische oplossing, we zullen een heleboel kleine dingetjes moeten doen. Bijvoorbeeld in de landbouw en in de bouw. Er moet een plan komen dat breder is dan alleen die klimaatverandering. We moeten kijken: wat willen we nou, wat voor voedselpatroon, wat voor soort samenleving, wat gaan we aan mensen opleggen, wat blijft vrije keus, daar heb je politieke wil voor nodig. Een van de positieve dingen is dat we juist in Nederland veel kennis hebben om deze problemen het hoofd te bieden. Dus er is geen reden voor somberheid."

Lees meer over
VNKlimaatveranderingKlimaatDroogte