Levensverwachting neemt toe, maar alleen bij hoger opgeleiden
De gemiddelde Nederlander wordt steeds ouder, maar dat geldt niet voor mensen met een laag opleidingsniveau. De levensverwachting van laagopgeleiden is de afgelopen jaren namelijk gelijk gebleven. Die van hoger opgeleiden neemt wel toe.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het bureau vergeleek de levensverwachting van Nederlanders in de afgelopen vier jaar met de periode 2011-2015.
Nog 25 jaar te leven
Vrouwen worden gemiddeld het oudst, en hoogopgeleide vrouwen het álleroudst. Het CBS heeft berekend dat hoogopgeleide vrouwen die nu 65 jaar zijn, gemiddeld nog bijna 25 jaar te leven hebben. Laagopgeleide vrouwen van 65 jaar hebben 'nog maar' 20 jaar te leven. Het gaat om een verschil van ruim vier jaar, eerder was dit verschil drie jaar.
Hoe zit het bij de mannen? Hoogopgeleide 65-jarige mannen hebben gemiddeld nog ruim 22 jaar te leven. Bij lager opgeleiden is dat 17 jaar. Het verschil tussen hoog- en laagopgeleiden is dus nu zo'n vijf jaar, eerder was dat verschil vier jaar.
Gezond ouder worden
En dan, ook niet onbelangrijk: worden we een beetje gezond oud? Ook dat heeft het CBS onderzocht. Iemand die gezond oud is, kan bijvoorbeeld probleemloos 400 meter lopen, iets van de grond pakken en een volle boodschappentas tien meter dragen.
Hogeropgeleide 65-jarige vrouwen hebben gemiddeld nog 17 gezonde jaren, laagopgeleide vrouwen nog maar 11.
En hoogopgeleide 65-jarige mannen? Die hebben gemiddeld nog bijna 16 gezonde levensjaren. Bij laagopgeleide mannen is dat 10 jaar.
'Lager opgeleiden leven ongezonder'
Het verschil in levensverwachting tussen laag- en hoogopgeleiden groeit dus. Maar hoe komt dat? Het CBS doet geen onderzoek naar de oorzaak hiervan. "Hoe het komt weten we niet", zegt een woordvoerder.
"We weten wel dat er een aantal factoren een rol spelen bij de levensverwachting, vooral de wijze waarop mensen leven. Een gezonde levensstijl kan bepalend zijn voor de levensverwachting. Mensen met een laag opleidingsniveau hebben een ongezondere levenswijze dan met een hoger opleidingsniveau. Dan moet je denken aan zaken als roken en overgewicht, dat zien we vaker bij lager opgeleiden."