Shell ontslaat secretaresse die financieel topvrouw Uhl ondermijnde
Olie- en gasgigant Shell heeft de personal assistant van chief financial officer Jessica Uhl ontslagen, omdat een vertrouwensrelatie tussen beide vrouwen ontbrak. Zo zou de secretaresse Uhl hebben ondermijnd, door rond te bazuinen dat zij ongeschikt was voor haar functie.
De personal assistent werkte sinds 2003 voor Shell-manager Simon Henry, die in 2009 chief financial officer van Shell werd. Na het vertrek van Henry in 2017 ging de vrouw werken voor zijn opvolger Jessica Uhl.
Giftige atmosfeer
Maar die anderhalf jaar durende samenwerking werd geen succes. Uit verklaringen die Shell liet opstellen, blijkt dat in het kantoor van de financieel bestuurder een 'giftige atmosfeer' ontstond, waarbij respect en wederzijds vertrouwen totaal ontbrak.
De secretaresse stelde zich volgens de verklaringen agressief en egocentrisch op, en zag zichzelf als onfeilbaar. De schuld voor de slechte werkverhoudingen legde zij bij anderen, zoals haar assistente, een adviseur en de financieel bestuurder zelf. Zo zou zij intern hebben rondverteld dat Uhl 'geen waardige opvolger' van Henry was, en beter kon vertrekken.
Ontbreken vertrouwen
Nadat de assistente van de hoofdsecretaresse eind 2017 wegens de problemen vertrok, werden pogingen ondernomen om de verhoudingen te verbeteren. Nadat die mislukten, wilde financieel bestuurder Uhl echter niet meer met haar werken.
"Wegens het ontbreken van vertrouwen en respect (…) wordt het moeilijker om mijn functie met de juiste houding en energie uit te oefenen", stelde Uhl in haar verklaring.
Ontslag
Shell schorste de secretaresse in september 2018, en stapte vervolgens naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. Tijdens de rechtszaak betwistte de secretaresse de verklaringen van Shell-werknemers. Die zouden zijn gekleurd, omdat zij als werknemers afhankelijk van Shell waren.
Zelf meende de secretaresse dat zij wel kon blijven werken voor Uhl, of anders kon worden herplaatst. Voor het geval zij toch zou worden ontslagen eiste zij naast haar transitievergoeding ook een schadevergoeding wegens verwijtbaar gedrag van Shell.
Geen schadevergoeding
Uit een vandaag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Haagse kantonrechter de verklaringen van Shell wel geloofwaardig vindt. Wegens het ontbreken van een vertrouwensrelatie, die tussen een bestuurder en een personal assistent 'van essentieel belang is', mag de oliegigant de secretaresse ontslaan.
De secretaresse heeft recht op een transitievergoeding van bijna 40.000 euro. De rechtbank vindt niet dat Shell verwijtbaar handelde, en dus geen aanvullende schadevergoeding hoeft te betalen.
Hoger beroep
Shell bevestigt de zaak, maar geeft geen toelichting omdat de secretaresse in hoger beroep is gegaan."Wij hadden natuurlijk liever gezien dat zij de uitspraak had geaccepteerd, maar zij staat in haar recht door in hoger beroep te gaan. Wij zien dat met vertrouwen tegemoet", aldus Shell-woordvoerster Laura van Lingen.
Ilse Feenstra, de advocate van de secretaresse, benadrukt dat haar cliënte de verklaringen betwist. "Zij heeft zich binnen Shell nooit negatief over mevrouw Uhl uitgelaten. Die verklaringen zijn onjuist." De advocaat heeft het hof gevraagd of de Shell-werknemers onder wie Uhl onder ede kunnen worden gehoord.