Woonlasten fors omhoog: hoeveel stijgen ozb en afvalstofheffing in jouw gemeente?
De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt komend jaar fors. Gemiddeld gaat de ozb met 4 procent omhoog, twee keer zoveel als dit jaar, blijkt uit een steekproef van belangenvereniging Vereniging Eigen Huis. De stijging is ook een stuk hoger dan het inflatiecijfer van 1,3 procent dat het CBS verwacht.
In 12 gemeenten gaat de belasting op het eigen huis met meer dan 10 procent omhoog, blijkt uit het onderzoek van VEH onder 113 gemeenten. Ook de afvalstoffenheffing stijgt fors door. Landelijk gaat die met gemiddeld 8 procent omhoog.
Laarbeek de klos
Inwoners van Laarbeek in Noord-Brabant krijgen te maken met de grootste stijging. De ozb gaat daar met 32,5 procent omhoog, waardoor een huiseigenaar bijna 90 euro meer belasting gaat betalen. De afvalstoffenheffing gaat nog eens met bijna 50 procent omhoog en kost de bewoners 118 euro extra.
In totaal wordt wonen in Laarbeek ruim 200 euro duurder volgend. De gemeente verhoogt de belasting naar eigen zeggen om uit de rode cijfers te blijven, meldt het Eindhovens Dagblad. De gemeente blijft relatief goedkoop als gekeken wordt naar andere plaatsen in Nederland.
Check hier of jouw gemeente is meegenomen in de steekproef, en wat dat voor je betekent.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De gemiddelde woonlasten bedragen 792 euro per huishouden. Wie in Rozendaal (975 euro), Vught (964 euro) of Oostzaan (960 euro) woont is een stuk duurder uit. De woonlasten zijn een stuk lager in Tilburg (597 euro), Hellevoetsluis (574 euro) of Nijkerk (586 euro).
Geld nodig voor tekorten bij jeugdzorg
Als argument voor het verhogen van de belastingen voeren veel gemeenten aan dat ze steeds meer geld nodig hebben om de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO) uit te voeren. Die oplopende kosten, samen met flinke tekorten bij jeugdzorg, worden tegenover VEH vaak genoemd als reden om de ozb te verhogen.
Gemeenten betalen sinds vorig jaar 31 euro belasting per 1000 kilo restafval. Dat was eerst 13 euro, maar dat bedrag is verhoogd om gescheiden inzameling en hergebruik te bevorderen en het verbranden van restafval te ontmoedigen.
Doorberekend aan huishoudens
De afvalstoffenheffing stijgt hierdoor gemiddeld met 8,2 procent (20 euro), omdat gemeenten de kostenstijging doorberekenen aan huishoudens. Als gekeken wordt naar de combinatie van ozb, afvalstoffen- en rioolheffing stijgen de woonlasten komend jaar met 4,4 procent.
Behalve in Laarbeek stijgen de woonlasten ook fors in Oldebroek met 23 procent (152 euro) en Goirle met 13 procent (99 euro).
In slechts drie gemeenten dalen de woonlasten. Huiseigenaren in Loppersum en Nijkerk gaan 6 euro minder betalen. De woonlasten op Urk dalen het meest, met 2,1 procent (-19 euro).