'Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland neemt toe'
De kansen voor Nederlandse vrouwen op economisch en politiek gebied zijn het afgelopen jaar verslechterd. Ten opzichte van mannen hebben zij nog steeds veel minder vaak een leidinggevende functie of een plek in de Nederlandse regering. In vergelijking met andere landen presteert ons land wel nog steeds bovengemiddeld.
Iets meer dan een kwart van de Nederlandse vrouwen heeft een leidinggevende functie, tegenover bijna driekwart van de mannen.
Ongelijkheidskloof maar langzaam kleiner
Mede daardoor is Nederland van de 27e naar de 38e plek gezakt op de Global Gender Gap Index van het World Economic Forum (WEF). Hier staan in totaal 153 landen op, die worden vergeleken op het gebied van (onder meer) economische participatie, politieke invloed en toegang tot onderwijs.
Wereldwijd is de ongelijkheidskloof voor 68,6 procent gedicht, stelt het WEF. Nederland daalt dan wel op de ranglijst, met 73,6 procent presteren we nog wel bovengemiddeld.
Nog geen 30 procent van de bestuursleden en beursgenoteerde ondernemingen in Nederland is vrouw, blijkt verder uit het bijbehorende Global Gender Gap Report. Iets minder dan een derde van de Tweede Kamerzetels en iets meer dan een derde van de Nederlandse ministerposten worden bezet door een vrouw.
Inkomensongelijkheid
Een lichtpuntje voor Nederland is de arbeidsparticipatie; op dat vlak zijn we wereldwijd drie plaatsen gestegen. Wat betreft kansen en participatie op economisch vlak is het verder huilen met de pet op. Zowel qua inkomensongelijkheid voor hetzelfde werk, als geschat inkomen doet Nederland het slechter dan in 2018.
Bij deze stand van zaken moet een kanttekening worden geplaatst. De cijfers over de arbeidsparticipatie in dit rapport komen van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO.
De gegevens over de inkomensongelijkheid zijn afkomstig uit de Executive Opinion Survey die het WEF jaarlijks uitvoert. Hiervoor zijn de antwoorden van in totaal zo'n 13.000 managers verzameld. Voor Nederland beantwoorden minder dan 90 mensen de EOS-vragen. De man/vrouw verdeling hierin wordt niet gegeven.
Bovengemiddeld veel vrouwen in politiek
Ook met de politieke invloed van Nederlandse vrouwen is het niet best gesteld volgens de WEF. Op dat gebied nemen we wereldwijd de 40e plek in - vorig jaar was dat nog de 28e.
Ondanks die daling zijn er in Nederland met 31,3 en 35,3 procent nog steeds bovengemiddeld veel vrouwen Tweede Kamerlid of minister. Wereldwijd zijn deze percentages respectievelijk 25 en 21 procent.
Opvallende plek voor Rwanda
Voor de 11e keer op een rij voert IJsland de Global Gender Gap Index aan. De ongelijkheidskloof in dit land is voor 88 procent gedicht, stelt het World Economic Forum. De top 3 bestaat overigens geheel uit Scandinavische landen, met Noorwegen op 2 en Finland op 3.
Opvallend is de 9e plaats voor Rwanda in de top 10. Die positie valt wel te verklaren, zegt hoogleraar Henk Volberda die de Nederlandse data leverde voor het rapport. "De onderzoekers hebben gekeken naar gelijkheid, niet naar ontwikkelingsniveau of welvarendheid. Vrouwen in Rwande moeten wel werken, om het gezin te onderhouden."