Duizenden gewonden

Alarmcentrale: Nederlandse wintersporters overschatten zichzelf massaal

Door Wouter van Dijke··Aangepast:
© iStockAlarmcentrale: Nederlandse wintersporters overschatten zichzelf massaal
RTL

Bijna een miljoen Nederlanders gaan elk jaar op wintersport, en die komen niet allemaal heel terug. Duizenden wintersporters raken gewond op de piste. Vooral zelfoverschatting lijkt tot ongelukken te leiden.

Volgens Eurocross, een alarmcentrale die namens verzekeraars helpt bij verwondingen in het buitenland, komen elke winter zo’n 1.500 meldingen binnen van gewonde wintersporters. Aangezien ongeveer een derde van de meldingen bij Eurocross terechtkomt, raken er naar schatting bijna 5.000 wintersporters per jaar gewond.

Rapportcijfer

Mensen die meer ski-ervaring hebben, lopen daarbij een stuk meer risico op ernstig letsel. Dat zegt Floriana Luppino, arts bij Eurocross. Zij doet onderzoek naar ongelukken op de piste en kijkt daarbij ook naar hoe goed mensen zeggen te kunnen skiën of snowboarden, om te zien of dat effect heeft op hun verwondingen.

Nederlandse snowboarder (20) veroordeeld voor fataal skiongeluk
Lees ook

Nederlandse snowboarder (20) veroordeeld voor fataal skiongeluk

"Wij hebben in een onderzoek twintig skiërs zichzelf een rapportcijfer laten geven. Vervolgens lieten we ze in een indoor skihal van de piste afgaan, terwijl ze werden beoordeeld door twee experts. Achttien van de twintig bleken zichzelf te overschatten."

Later deze winter gaat Luppino dit onderzoek uitbreiden. Niet in de skihal, maar op de piste in Oostenrijk.

Vaak zelf vallen

Het zijn dus niet vooral beginners die klungelend van de zwarte piste gaan die gewond raken, denkt Luppino. "Als je echt niet kan skiën of snowboarden, dan neem je meestal ook niet zoveel risico, en gaat er dus relatief weinig mis. Heel ervaren mensen weten meestal goed wat ze moeten doen. Het meeste gevaar zit in de grote groep daartussen, die vaak denkt beter te zijn dan ze daadwerkelijk zijn. Dan kunnen ze de controle verliezen en ten val komen."

Bij de meeste mensen die gewond raken komt het niet door een botsing, maar doordat zij zelf vallen. Daarbij raken snowboarders vaak gewond aan hun armen en skiërs juist aan hun benen. Ook bij het verlaten van de skilift gaat het vaak mis, zegt Luppino: "Daar staan veel mensen op een kluitje, en zit je elkaar dus snel in de weg."

Geen gipsvluchten meer

De befaamde 'gipsvlucht' van Innsbruck naar Rotterdam wordt sinds eind 2017 niet meer georganiseerd: het bedrijf dat de vluchten uitvoerde, is gestopt. Voor gewonde wintersporters worden nu andere oplossingen gezocht, zegt Eurocross. Zij worden bijvoorbeeld met een lijnvlucht naar Nederland gevlogen, of opgehaald door een ambulance of taxi.

Toch organiseert Eurocross nog één keer per jaar een eigen vlucht met een gehuurd vliegtuig, om in de drukste week toch een groep brekebenen naar Nederland te kunnen brengen.

Lees meer over
WintersportSkiënSnowboarden