Carrière

Coronavirus op de werkvloer: jullie meest gestelde vragen

Door Sam Trompert··Aangepast:
© ANPCoronavirus op de werkvloer: jullie meest gestelde vragen
RTL

Thuiswerken, niet werken, toch werken: Nederland ligt stil, maar moet toch door. Hoe dan? RTL Z-kijkers en -lezers hebben massaal vragen ingestuurd. We beantwoorden een selectie met advocaat Maarten van Gelderen, gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Kun je nu nog van werknemers vragen naar kantoor te komen?

Maarten van Gelderen: "Het wordt voor werkgevers steeds lastiger om te verlangen dat werknemers naar kantoor komen, nu de overheid erg aandringt op zoveel mogelijk thuiswerken en zelfs scholen zijn gesloten. Dat punt is gekanteld."

Maarten van Gelderen© MvG
Maarten van Gelderen

"Nogmaals, niet alle mensen kunnen per se thuiswerken, het moet wel kunnen. Maar je werkgever moet nu wel een hele goede reden hebben om te vragen of je toch naar kantoor wil komen. Tot voor kort was dat andersom."

Hoe zit het als je gedwongen naar huis wordt gestuurd? 

Guiljano werd naar huis gestuurd met een verkoudheid, maar voelde zich verder piekfijn. "Hoe zit dat?" 

MvG: "Volgens de wet heb je recht op 70 procent van je loon, als je ziek bent. Maar, in veel cao's is afgesproken dat je volledig krijgt doorbetaald. In dit geval, als je naar huis bent gestuurd, terwijl je je goed voelt, heb je recht op 100 procent doorbetaling.

Het lijkt me wel heel moeilijk om af te dwingen dat je toch op kantoor mag zijn. Dat ga je op dit moment niet meer redden. Je zou wel vanuit huis kunnen werken."

Wat gaat er gebeuren met mensen die werken via uitzendbureaus? 

Quender werkt als uitzendkracht. "De regering zegt wel dat ze werknemers en werkgevers helpen, maar met uitzondering uitzendkrachten? En nu?"

MvG: "Dat ligt er helemaal aan in wat voor fase/uitzendcontract je zit. De grote groep die in de zogenoemde a-fase zit, hebben een uitzendbeding in het arbeidscontract staan. Dat wil zeggen: als je naar huis wordt gestuurd, eindigt ook het uitzendcontract. Eventueel met een paar dagen opzegtermijn.

Die groep heeft 'geen poot om op te staan'. Dat is best heftig. Bij elke economische neergang moet deze groep als eerste een harde klap opvangen."

Ik moet opvang regelen voor de kinderen, wat zijn mijn rechten?

MvG: "Op hele korte termijn valt dat onder het calamiteitenverlof. In hooguit een paar dagen moet je dan opvang proberen te regelen. Dat is nu wel ingewikkeld, want het idee is dat je niet naar opa of oma gaat en niet naar de opvang kan.

Tijdens het calamiteitenverlof heb je recht op 100 procent doorbetaling, maar als dat niet lukt is het voor eigen rekening. Als je kinderen nergens terecht kunnen zul je vakantiedagen moeten opnemen, of gebruik maken van andere verlofregelingen."

Ik ben chronisch ziek, maar mijn partner moet werken?

Jaap wil weten of zijn partner dat kan weigeren. Concierge Robbie wil eigenlijk ook niet werken, omdat hij voor zijn zieke moeder moet zorgen. Moet je werkgever daar rekening mee houden? 

MvG: "Dit is zeker een extra argument om je werkgever te kunnen vragen rekening met je te houden. Het hebben van een kwetsbare partner is op zich geen juridische reden om te kunnen zeggen: ik kom niet. Maar als werkgever kun je wel extra je best doen.

Als je partner een vitaal beroep heeft, werken er twee belangen tegen elkaar in. Aan de ene kant het belang van de werknemer, die een extra kwetsbare situatie heeft thuis. Aan de andere kant een werkgever waar het alle hens aan dek is, een ziekenhuis bijvoorbeeld. Dat laatste zal dan toch meer de doorslag geven denk ik: het algemene belang."

Alle verloven zijn ingetrokken, terwijl ik al een half jaar geleden een vakantie had geboekt. Kan dat zomaar?

MvG: "Dat kan niet zomaar, maar het kan wel. Er is een wettelijke mogelijkheid voor een werkgever om in uitzonderlijke gevallen het verlof in te trekken, als daar al toestemming voor is gegeven.

De kosten die je daarvoor gemaakt hebt, moet je wel compenseren als werkgever. Als werknemer moet je schadeloos gesteld worden."

Lees meer over
CoronavirusArbeidsmarktZ link in bio