Personal Finance

Pensioenfondsen lijden flink door de coronacrisis. Wat ga jij daarvan merken?

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPPensioenfondsen lijden flink door de coronacrisis. Wat ga jij daarvan merken?
RTL

Wat gebeurt er met de hoogte van jouw pensioen, als gevolg van de coronacrisis? De situatie op de financiële markten heeft de positie van eigenlijk elk pensioenfonds stevig geraakt. Pensioenverlagingen lijken onvermijdelijk.

Hoe raakt het coronavirus de pensioenen?

Elk hoekje van de economie krijgt klappen van het coronavirus, de pensioenwereld niet uitgezonderd. En dat terwijl sommige pensioenfondsen er al slecht voor stonden. Dat kwam voorheen vooral door de lage rente. De situatie is nu verslechterd door onrust op de financiële markten.

De positie van veel fondsen staat dus aan twee kanten onder druk: naast de lage rente ook door tegenvallende rendementen op de beurs. Pensioenfondsen beleggen met miljarden in aandelen, dus die klap komt hard aan.

Wat betekent dat voor mijn pensioen?

Om te checken wat corona voor jouw pensioen gaat betekenen, moet je letten op de zogeheten dekkingsgraad van het pensioenfonds waarbij je bent aangesloten.

Pensioenfondsen moeten voldoende geld in kas houden om ervoor te zorgen dat ze ook over decennia nog pensioenen kunnen uitbetalen. Of dat het geval is, wordt uitgedrukt in de dekkingsgraad.

Die dekkingsgraad moet van de overheid eigenlijk 100 procent zijn. Zit jouw fonds daarboven? Dan is er voorlopig niets aan de hand.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Maar de gemiddelde dekkingsgraad in maart is gezakt naar 85 procent, berekende pensioenadviseur Aon. Dat is tien procentpunt lager dan een maand eerder.

Dat betekent dat voor iedere euro die pensioenfondsen moeten uitkeren zij gemiddeld 85 cent in kas hebben. Dat is dus te weinig.

(Dit is een gemiddelde, er zijn ook pensioenfondsen die er (veel) beter voorstaan.) 

Moeten pensioenfondsen nu korten?

Pensioenfondsen die op 31 december 2020 een te lage dekkingsgraad hebben, zullen moeten korten. De komende maanden hoeven gepensioneerden dus nog niet te vrezen voor verlagingen.

Bovendien kan het kabinet besluiten dat het verlagen van de pensioenen niet hoeft. Ook vorig jaar greep de politiek in om kortingen te voorkomen. 

Maar, hoe vaker je kortingen uitstelt, hoe groter het risico voor werkenden. Blijft er voor hen nog voldoende pensioengeld over, als zij stoppen met werken? Die discussie zal in het laatste kwartaal van dit jaar volop gevoerd gaan worden. 

Hogere rekenrente: fijn voor pensionado's, maar risico voor werkenden
Lees ook

Hogere rekenrente: fijn voor pensionado's, maar risico voor werkenden

Hoe zou er gekort worden?

Volgens de huidige regels hoeven pensioenfondsen de pensioenen pas te verlagen als ze een paar jaar op rij minder dan 100 procent dekkingsgraad hebben. Staat jouw fonds op 31 december bijvoorbeeld op 98? Dan moet er dus 2 procent gekort worden. 

Maar die paar jaar respijt geldt niet als een pensioenfonds echt een veel te lage dekkingsgraad heeft. Die is per fonds verschillend, maar schommelt zo rond de 90. 

Fondsen met zo’n lage dekkingsgraad moeten direct ingrijpen. Stel, die grens is 90 en je fonds staat op 84 procent? Dan moet er dus 6 procent gekort worden. 

Is dat nog te voorkomen?

Als de economie snel herstelt in de tweede helft van het jaar, kan het meevallen. Veel hangt af van hoe we uit de coronacrisis komen. Volgens toezichthouder DNB is het nu nog te vroeg om uitspraken te doen over de pensioenen van volgend jaar. 

We hadden toch een pensioenakkoord: hoe staat het daarmee?

Vorig jaar bereikten de vakbonden, werkgevers en het kabinet een lang bevochten akkoord over een nieuw pensioenstelsel. Dat akkoord wordt nog wel uitgewerkt en dat is - net als het sluiten van het akkoord - een pittige klus. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken stelde bijvoorbeeld eind vorig jaar kortingen uit, om de sfeer goed te houden. 

Vanuit verschillende kanten is al eens gesuggereerd het pensioenakkoord open te breken. Het laatst door de PvdA, dat een regeling wil voor zware beroepen. Die mening is van belang, want het kabinet is afhankelijk van de PvdA voor steun in de Eerste Kamer.

Vakbond FNV eiste vorig jaar dat er tijdens het uitwerken van het akkoord geen kortingen worden doorgevoerd. De druk op dat proces blijft dus groot. 

Lees meer over
PensioenenCoronavirus