Anderhalve meter afstand op kantoor: hoe doe je dat?
Anderhalve meter afstand houden, dat is best lastig op een kantoor waar je de hele dag met je collega's bij elkaar zit. Toch zullen we de komende tijd aan die afstand moeten wennen, ook als sommige andere coronaregels weer worden versoepeld. En daar zijn best oplossingen voor te verzinnen.
Ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn, denkt Tamara van Grootel, eigenaresse van De Kantoorinrichter. "Een normale werkplek is al iets meer dan anderhalve meter groot. Je hoeft bureaus dus maar iets verder uit elkaar te zetten. Bijvoorbeeld door er een ladeblok tussen te zetten."
Nuttige wandjes
Ook extra afscheidingswanden zijn een optie. "Die zijn ook nuttig voor de geluidsoverlast. Waarschijnlijk kunnen ze dus ook na de corona-uitbraak gewoon blijven staan."
Wel zal er meer gevraagd worden van de schoonmaak van kantoren, denkt Van Grootel. "Zeker bij flexplekken wil je toch wel weten dat je toetsenbord en je werkblad schoon zijn. Ik zou dan wel overwegen er zelf een doekje overheen te halen."
Verandering in stroomversnelling
Toch verwacht Van Grootel niet dat bedrijven enorme ingrepen zullen doen. "Als het goed is, is deze afstand een tijdelijke maatregel. Met dit soort veranderingen kan je altijd weer terug naar hoe het was.
Maarten Willems, docent architectuur aan de TU/e in Eindhoven, voorziet wel blijvende veranderingen. "Voor de corona-uitbraak zag je al dat kantoorkolossen minder populair werden. Mensen willen toch liever een eigen werkplek in een kleinschaliger kantoor dan een flexplek in een grote kantoortuin. Die verandering komt nu in een stroomversnelling."
Er kunnen door het hele kantoor heen aanpassingen worden gedaan. In het begin zal dat provisorisch gaan, denkt Willems, maar sommige veranderingen zullen beklijven. "Je ziet op deze manier wat er mogelijk is. Epidemie-bestendig bouwen is nu nog niet iets waar architecten rekening mee houden, maar dat zullen ze wel meer gaan doen."
Ploegendiensten
Ook in hoe een bedrijf zijn kantoor gebruikt, zijn oplossingen te vinden, zegt Willems. "Mensen zullen meer thuis blijven werken, mede dankzij allerlei digitale middelen. Ook zou een bedrijf kunnen overwegen werknemers meer te spreiden, in een soort ploegendiensten. Dan gebruik je je kantoor langer en heb je minder mensen bij elkaar. Dat soort spreiding is ook goed voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer."
Zo zijn er meer positieve kanten te zien. "Misschien zullen mensen vaker de trap nemen, in plaats van met zijn allen in de lift te stappen. Ze zullen wat minder samendrommen. Ik denk dat het best lang zal duren voordat mensen weer helemaal terug durven te gaan naar hoe het was."
Bureaus blokkeren in een app
Zulke veranderingen zullen nog wel wat tijd kosten. Voor wie zijn werknemers liefst volgende week al terug zou willen zien, zijn de provisorische oplossingen voorlopig het antwoord.
Naast tussenwandjes ziet het Bossche bedrijf Iotspot ook een technische oplossing, zegt co-founder Martijn Kors. "Wij maken een app waarmee een bedrijf zijn werkplekken kan beheren. Normaal gesproken wordt die gebruikt om plekken zo efficiënt mogelijk te benutten, maar door de coronacrisis draaien we het juist om, door te voorkomen dat je te veel mensen bij elkaar zet."
In de app van Iotspot kunnen werknemers bureaus reserveren. Daarbij kunnen beheerders een deel van de bureaus blokkeren, zodat mensen nooit te dicht op elkaar kunnen zitten.
"Ze zouden zelfs bij de receptie kunnen controleren of je wel een bureau hebt gereserveerd, en anders weigeren je binnen te laten", zegt Kors.