Ticket voor festival deze zomer? Je zult moeten wachten op je geld
Met de gedeeltelijke verlenging van de 'intelligente lockdown' kan een streep door nog veel meer evenementen. En wie het geld van zijn ticket terug wil, moet lang wachten.
Van de tien grootste evenementen die door het besluit van het kabinet niet doorgaan, bieden de meeste organisaties een voucher die je pas na een jaar kunt inwisselen voor het aankoopbedrag.
Zomerse top-10
Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Z bij de tien grootste festivals die volgens evenementenadviesbureau Respons gepland stonden tussen 1 juni en 1 september. In deze drie maanden zijn grote, vergunningsplichtige evenementen verboden, maakte het kabinet gisteren bekend.
Eerder al werden onder meer de Formule 1-race in Zandvoort en het Eurovisiesongfestival uitgesteld.
In die top tien grootste festivals deze zomer staan bekende namen, zoals Pinkpop, Lowlands, de TT Assen en de Zwarte Cross. Dat laatste festival is qua bezoekersaantallen het grootste festival van Nederland, met dit jaar 220.000 betalende bezoekers.
Het festival is het meest coulant van allemaal: wie zijn geld terugwil, kan dat vanaf 2 juni tot en met 30 juni aangeven. Uiterlijk 17 juli van dit jaar staat het dan op je rekening, belooft het Achterhoekse evenement.
Voucher of na jaar geld terug
Minder toeschietelijk zijn Pinkpop, Lowlands, Defqon 1 en Mysteryland. Tickets blijven geldig voor de editie van volgend jaar, maar de organisaties proberen uit alle macht om geld in kas te houden en geld terug geven te voorkomen.
De twee popfestivals zijn aangesloten bij de 'bewaar je ticket, geniet later'-regeling, waarmee de sport, cultuur en evemenentenbranche hoopt te voorkomen dat publiek en masse geld terugeist. Geld terugvragen, kan dus nog niet, melden Pinkpop en Lowlands.
De bedrijven achter de dance-events geven ook de keuze voor een voucher waarmee je eventuele andere evenementen van de desbetreffende organisatie mag bezoeken. Zo'n voucher voor een ander event is minimaal 12 maanden geldig, wie z'n geld terug wil kan dat pas daarna claimen. Tot het geld is uitgekeerd, duurt vervolgens nog wel een maand, melden Mysteryland en Defqon 1 in de kleine lettertjes.
Bij de TT Assen, waar de MotoGP-race verplaatst zal worden, blijven de tickets in ieder geval geldig, laat woordvoerder Peter Schorer weten. Wat voor beleid de organisatie gaat voeren voor mensen die dat niet willen afwachten en geld terug willen, daar is de organisatie nog niet over uit. "We doen dit stap voor stap."
Waar moet je op letten als je een voucher of tegoedbon accepteert?
Lees goed waar je mee akkoord gaat. Zo voorkom je discussie met het bedrijf. De ACM heeft een lijst opgesteld van voorwaarden waar vouchers aan zouden moeten voldoen.
Let op de volgende punten:
- Het moet een voorstel zijn waar je echt iets aan hebt. Kan de eindexamentraining van je dochter bijvoorbeeld niet doorgaan? Je hebt een jaar later waarschijnlijk niets meer aan die training. Een voucher daarvoor is dan geen goede oplossing.
- Het bedrijf mag je niet extra laten betalen voor de voucher.
- De voucher moet een redelijke geldigheidsduur hebben. Vaak is dat minimaal een jaar.
- Is de voucher niet meer geldig, maar heb je nog niet het hele bedrag gebruikt? Dan moet het bedrijf je het restbedrag terugbetalen. Let goed op dat het bedrijf dit zelf terugbetaalt en dat je daar niet om moet vragen.
- In het bedrag op de voucher moeten alle betaalde kosten zitten. Denk aan reserveringskosten en administratiekosten. Zitten deze kosten er niet in? Dan mag het bedrijf je deze kosten niet nog een keer laten betalen als je de voucher inlevert.
- Let goed op of de voucher gedekt is door een garantiefonds. Als het bedrijf failliet gaat, betaalt het garantiefonds je de waarde van de voucher. Is de voucher niet gedekt? En gaat het bedrijf failliet? Dan kun je de voucher waarschijnlijk niet meer gebruiken.
- Sommige vouchers mag je doorverkopen aan andere mensen. De voucher is dan 'overdraagbaar'. Dit kan handig zijn als je hem zelf niet kunt of wilt gebruiken.
- Had je nog niet het hele bedrag betaald voor de afgesproken dienst? En kan het bedrijf de afspraak niet meer nakomen? Je hoeft de rest van het bedrag niet meer te betalen. Je krijgt een voucher voor het bedrag dat je al betaald hebt.
Bij Oerol op Terschelling was al eerder besloten om het theaterfestival te annuleren. "We proberen iets nieuws te ontwikkelen, door ruimte te geven aan creatieve ideeën", vertelt directeur Siart Smit. De echte kaartverkoop was nog niet begonnen.
Wie al wel een festivalbandje voor Oerol had gekocht in de voorverkoop, krijgt vier keuzes. Het bedrag à 30 euro (gedeeltelijk) doneren, een voucher of geld terug. Wie doneert, krijgt het bandje alsnog thuis, als 'fanbandje', omschrijft Smit.
Kaartverkoop nog niet begonnen
De organisaties van Noorderzon in Groningen en Boulevard in Den Bosch hebben het probleem van ontevreden kaartjeskopers in ieder geval niet, de kaartverkoop voor de inmiddels afgelaste evenementen was nog niet begonnen.
Concert at Sea houdt het bij een summiere aankondiging op de site dat tickets geldig blijven tot vorig jaar. Liefhebbers van het door band BLØF georganiseerde feest in Zeeland krijgen binnen een week meer informatie.
Vierdaagse: deel geld kwijt
Een bijzondere eend in de bijt is de Nijmeegse Vierdaagse. Dat is weliswaar een gratis toegankelijk evenement, maar niet voor de wandelaars zelf. Die betalen een flink bedrag om mee te mogen lopen. Zij krijgen een deel van het geld terug, maar niet het volle pond.
Wandelaars krijgen 60 euro, in plaats van de 100 die ze hebben betaald. Als reden hiervoor voert de stichting die het evenement organiseert aan dat er al kosten zijn gemaakt tijdens de voorbereiding op het evenement.