Coronacrisis

Einde stijging hypotheekrente voorlopig niet in zicht

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANPEinde stijging hypotheekrente voorlopig niet in zicht
RTL

De hypotheekrente gaat de laatste tijd weer omhoog en daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen. Dat meldt De Hypotheker. Volgens de hypotheekadviseur komt dat door de onzekerheid op de financiële markten over de gevolgen van de coronacrisis.

Wel gaat het vooralsnog om een lichte stijging van de hypotheekrente. Bij een gemiddelde hypotheeklening met een 20-jaars rentevaste periode steeg de rente tussen medio maart en begin mei bijvoorbeeld van 1,97 naar 2,20 procent.

"Doordat de hypotheekrente zeer laag was vóórdat de pandemie uitbrak, is de impact van de crisis op de renteontwikkelingen vooralsnog klein", zegt commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker. "Maar als de crisis voortduurt kan dit veranderen."

Compensatie voor risico

Lange tijd werd verwacht dat de rentetarieven dit jaar op hetzelfde niveau zouden blijven, of mogelijk zelfs nog iets konden dalen. Door de coronacrisis is dat beeld sterk veranderd. Banken vragen nu weer een hogere rente als ze geld uitlenen aan bedrijven of gezinnen om het verhoogde risico te compenseren dat zij door de crisis lopen.

Huis (ver)kopen in coronatijd: is dit een goed moment?
Lees ook

Huis (ver)kopen in coronatijd: is dit een goed moment?

Lees meer over
De HypothekerHypotheekrenteHypotheek