Onzekerheid op woningmarkt stuwt hypotheekrente omhoog
Onzekere huizenbezitters, haastige kopers en slechte economische vooruitzichten stuwen de hypotheekrente omhoog. Sinds de coronacrisis Nederland goed in z'n greep kreeg, steeg de rente bij hypotheekaanbieders met soms wel 0,75 procentpunt.
Die stijging van de rente die je betaalt over het geld dat je leent om een huis te kunnen kopen heeft twee oorzaken. In de eerste plaats is het voor banken duurder geworden om geld op te halen op de kapitaalmarkt, omdat daar de rentes zijn gestegen als gevolg van de crisis. Die hogere kosten rekenen de banken door.
Onzekerheid
De andere reden voor de renteverhoging is de grote onzekerheid op financiële markten en de algehele economie door de coronacrisis. Kunnen huiseigenaren hun hypotheek wel aflossen, als ze zonder baan komen te zitten? Grote institutionele beleggers die bijvoorbeeld pensioengeld uitlenen aan hypotheekverstrekkers wachten het antwoord op die vraag niet af en rekenen een hogere rente. Ook die wordt weer doorberekend.
Dat is te zien bij hypotheken voor huizen zonder NHG, die vooral op die manier worden gefinancierd. Bij huizen boven de 320.000 euro geldt deze garantie waarbij 90 procent van de restschuld is gedekt niet. Voor huizen in deze categorie zijn de rentes in de periode 13 maart tot 22 mei flink verhoogd, meldt De Hypotheker op basis van een analyse.
De hypotheekbemiddelaar constateert dat er veel huizenbezitters zijn die nog even snel willen overstappen voor de rente verder stijgt. Ook mensen die nog snel een huis willen kopen 'kiezen eieren voor hun geld'.
Rente voor lange tijd vastzetten
De zucht naar langdurige zekerheid is ook terug te zien in het soort hypotheken dat wordt afgesloten, namelijk een waarbij de rente voor lange tijd is vastgezet. Ruim de helft van de kopers in de analyse van De Hypotheker geeft de voorkeur aan een hypotheek waarvan de rente voor 20 jaar vaststaat.
De laagste rente voor zo'n hypotheek is op dit moment 2 procent, volgens cijfers van Hypotheekrente.nl. Halverwege februari van dit jaar was dat nog 1,6 procent.
Dat consumenten voor zekerheid kiezen, snapt Menno Luiten, directeur bij het bedrijf wel. Maar, een lage rente is niet het enige waar je op moet letten, voegt hij toe. Ook de voorwaarden spelen een rol. "Zoals de vraag of er sprake is van een verhuisregeling en welk percentage boetevrij afgelost mag worden", aldus Luiten.