Kwart eeuw in dienst: ontslagen na drinken flesje water
Een werknemer die ruim een kwart eeuw in dienst was van het cateringsbedrijf van KLM heeft zijn baan verloren omdat hij een flesje water van de luchtvaartmaatschappij wilde opdrinken. Van de rechter mag het bedrijf de man daarvoor ontslaan.
De 53-jarige man werkte sinds 1994 als productiemedewerker bij KLM Catering Services, dat eten en drinken levert aan luchtvaartmaatschappijen. In oktober zag zijn leidinggevende hoe hij de inhoud van een flesje bronwater overgooide in zijn persoonlijke Dopper-fles, met de bedoeling om dat op te drinken.
Ontslag op staande voet
Daarop werd de man op staande voet ontslagen. In de reglementen van het cateringbedrijf staat duidelijk omschreven dat het werknemers niet is toegestaan om voedsel en drank te nuttigen, dat bestemd is voor of afkomstig is uit de vliegtuigen.
De gedragscode benadrukt dat bij overtreding ontslag op staande voet volgt, ook bij ontvreemdingen met een lage waarde.
Naar de rechter
De man stapte echter naar de rechter om het ontslag aan te vechten. In het geval dat hij zijn baan toch zou verliezen, eiste hij ontslagvergoedingen van in totaal ruim 480.000 euro.
Voor de rechtbank stelde de man niet op de hoogte te zijn geweest van de strenge regels. Volgens de Haarlemse kantonrechter had hij die echter moeten kennen. Bovendien wees het overgieten van het water in zijn Dopper-fles erop, dat de werknemer wel wist dat het gebruik van de 'vliegtuigflesjes' niet was toegestaan.
Ernstige gevolgen
Ook voerde de werknemer aan dat het ontslag disproportioneel zou zijn, mede gezien zijn lange dienstverband en de ernstige gevolgen van het ontslag. De man is kostwinner en eigenaar van een koophuis, en heeft wegens het ontslag op staande voet waarschijnlijk geen recht op een WW-uitkering.
Ook die argumenten legden echter te weinig gewicht in de schaal. Vanwege de duidelijke strenge regels ging de kantonrechter akkoord met het ontslag. Ook moet de ontslagen werknemer het cateringbedrijf de juridische kosten van 720 euro vergoeden.
De advocaat van de werknemer, Elise van Es, kondigt aan in hoger beroep te zullen gaan. "KLM Catering heeft deze werknemer juist niet goed geïnformeerd over dat in dergelijke gevallen ontslag zou volgen. Als hij dat had geweten, zou hij dit niet hebben gedaan." De advocaat van het bedrijf was nog niet bereikbaar voor commentaar.
Streng ontslagbeleid
Het cateringbedrijf van KLM kwam eerder in het nieuws door haar strenge ontslagbeleid. Vorig jaar mei werd een werkneemster wegens diefstal ontslagen, nadat zij had geproefd of iets kip of vis was. Dat ontslag werd wel teruggedraaid door de rechter.
Ook andere bedrijven die op Schiphol werken, staan bekend om hun keiharde ontslagregels. Afgelopen jaren werden er mensen ontslagen of geweerd omdat zij pinda's zouden hebben meegenomen, een flesje cola van de opdrachtgever hadden gedronken of een fles wijn vergaten af te rekenen.