Vrouw ontslagen nadat baas appjes over valse ziekmelding las op werk-pc
Een werkneemster van een Amsterdams hotel is op staande voet ontslagen omdat zij deed alsof zij ziek was. Haar werkgever kwam daarachter omdat hij kon meelezen met haar WhatsApp-berichten.
De 29-jarige werkneemster werkte sinds begin vorig jaar als assistent-hotelmanager bij het Amsterdamse designhotel Not Hotel. In januari meldde zij zich ziek.
Maar uit WhatsApp-wisselingen met haar vriend en moeder blijkt dat zij in werkelijkheid helemaal niet ziek was. In die berichten schreef zij ook dat zij in die periode solliciteerde bij een andere werkgever.
Werkgever las mee
Wat de vrouw echter niet wist, is dat haar werkgever per ongeluk kon meelezen met haar berichten. De assistent-hotelmanager had ooit haar WhatsApp geïnstalleerd op een werklaptop, die later gebruikt werd door een andere werknemer. Die kon de berichten meelezen, en attendeerde zijn baas.
In haar WhatsApp schreef de werkneemster onder meer dat zij niet wist hoe lang zij de griep nog kon gebruiken als excuus om thuis te blijven. Haar vriend suggereerde dat zij een longontsteking moest opvoeren.
Toneelspelen
In een ander bericht zegt zij in een gesprek met het hotel 'goed toneel' te hebben gespeeld. Haar vriend schrijft: "Hahaha, ouwe actrice, he." De berichten werden afgesloten met emoticons als een lachend clowntje en een smiley met tranen van het lachen.
Na lezing van de appjes ontsloeg de werkgever de vrouw op staande voet. De assistent-hotelmanager pikte dat echter niet, en stapte naar de rechter. Daar eiste zij doorbetaling van salaris tot april, toen zij een andere baan vond. Ook eiste zij ontslagpremies van samen 5400 euro en vergoeding van haar juridische kosten.
Onrechtmatig bewijs
Volgens de werkneemster was zij destijds wel degelijk ziek geweest, en had de werkgever nooit haar WhatsApp-berichten mogen inzien. In een onlangs openbaar geworden uitspraak veegt de Amsterdamse kantonrechter dat eerste argument van tafel. Uit de appjes blijkt volgens de rechter 'zonneklaar' dat de vrouw zich niet ziek voelde.
Wel erkent de kantonrechter dat de werkgever kennis heeft genomen van 'buitengewoon privacygevoelige informatie waarvan werknemer niet heeft gewild dat werkgever deze zou zien'.
Omdat de assistent-hotelmanager echter zelf WhatsApp installeerde op een werklaptop, heeft zij daar zelf mede de hand in gehad. De werklaptop was met het simpele wachtwoord 1234 te ontsleutelen.
WhatsApps meegewogen
Ondanks de privacygevoelige informatie woog de kantonrechter de WhatsApp-berichten toch mee in zijn oordeel. Zelfs als het bewijs onrechtmatig zou zijn verkregen, betekent dat niet per se dat de rechter daarop geen acht mag slaan, aldus de uitspraak.
'In het algemeen wegen het maatschappelijk belang dat de waarheid in rechte aan het licht komt' en dat partijen hun stellingen kunnen bewijzen 'zwaarder dan het belang van uitsluiting van bewijs'.
Vraagtekens werkgever
Volgens ICT-advocaat Wouter Dammers van Lawfox Advocaten mag een rechter inderdaad zelfs informatie die onrechtmatig is verkregen, meewegen in een oordeel.
"Wel zet ik vraagtekens bij de rol van de werkgever. Had hij die WhatsApp-berichten wel mogen inzien? En is hij er niet verantwoordelijk voor dat werklaptops die door andere werknemers gaan worden gebruikt, vooraf worden schoongeveegd?"
Schadeclaim
Volgens Dammers zou de vrouw een rechtszaak tegen de werkgever kunnen beginnen, waarin zij schade claimt als gevolg van de mogelijke onrechtmatige inzage in haar Whatsapp.
"Het is dan wel lastig te bepalen wat de schade zou zijn. Die schade bestaat niet uit het mislopen van salaris, want dat is het gevolg van ontslag wegens onterechte ziekmelding. Wel zou je kunnen denken aan immateriële schade."