Bijleren

Omscholen van projectleider naar programmeren: 'Het is een gok'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© GettyOmscholen van projectleider naar programmeren: 'Het is een gok'
RTL

Je contract wordt niet verlengd of je ziet geen toekomst meer in je baan. Dan moet je wat anders doen, en daar zul je waarschijnlijk voor moeten bijleren. Waar moet je op letten, als je je gaat omscholen?

Door de coronacrisis zijn de vooruitzichten voor sommige sectoren en bedrijven nog altijd niet zo gunstig.

Als bedrijven gebruik willen maken van de NOW2-regeling, waarbij de overheid een deel van de loonkosten tot en met september betaalt, dan moeten ze hun werknemers stimuleren zich te laten om- of bijscholen. Niet iedereen heeft echter het geluk dat hij een contract heeft.

Altijd werk? Deze banen zijn niet zo crisisgevoelig
Lees ook

Altijd werk? Deze banen zijn niet zo crisisgevoelig

'Voorlopig weinig werk'

Marijn (achternaam bekend bij de redactie) bijvoorbeeld, had wel een contract, maar dat werd niet verlengd. Marijn wil liever niet met zijn achternaam worden genoemd, omdat hij in gesprek is met meerdere partijen en hij niet wil dat zij lezen dat hij ook nog met andere partijen in gesprek is. 

Hij was projectleider bij een organisatie die congressen in het sociale domein organiseert. Hij denkt dat het nog wel even zal duren voordat er weer net zoveel werk in de evenementenbranche is als voorheen.

Omdenken

"Tijd voor omdenken", concludeerde hij. Marijn had altijd al een fascinatie voor IT en dat wilde hij graag combineren. Daarom is hij begonnen met een cursus Business Intelligence.

Dat is het analyseren van data, op basis waarvan je voorspellingen kunt doen, wat weer kan helpen bij het nemen van beslissingen voor een organisatie.

Programmeren

Verder is hij begonnen met leren programmeren. Dat komt goed van pas bij zijn studie. Marijn heeft ook overwogen om projectmanager in de IT-sector te worden, 'maar ik ben ervan overtuigd dat praktische kennis ook handig is'.

Marijn begon met HTML, dat is de standard opmaaktaal voor webpagina's. Maar HTML wordt over het algemeen niet gezien als echte programmeertaal, zegt Marijn. Hij leert nu Python, dat is een programmeertaal die je goed kunt gebruiken voor data-analyse en dus ook bij zijn cursus Business Intelligence.

'Meer kans op baan'

Als hij Business Intelligence heeft afgerond, dan heeft hij nog geen baanzekerheid. "Het is een gok", geeft Marijn toe, en dan ook nog eens eentje op eigen kosten. Wel zegt Marijn dat hij denkt dat hij straks meer kans heeft op een baan. Ook omdat de kennis die hij nu opdoet op veel vlakken van pas kan komen, niet alleen in IT-functies.

Verder heeft hij met meerdere bedrijven gesprekken gevoerd over traineeships en opleidingstrajecten. Marijn merkt wel dat bedrijven liever hebben dat je op een bepaald kennisniveau zit. Soms vragen ze bijvoorbeeld om eerst (voor eigen rekening) een cursus te volgen, ook omdat ze graag zien dat je toegewijd bent, zegt Marijn.

Tips

Heeft Marijn nog tips voor anderen die ook een andere kant op willen? "Je moet er tijd in stoppen", zegt hij. Als je er geen tijd in wilt steken, dan wordt het lastig. Hij weet dat het lastig is om studeren te combineren met werken.

Hij heeft nóg een tip. Als hij het opnieuw zou moeten doen, dan zou Marijn eerder in gesprek gaan met mensen die al in het vakgebied werken. Dan kun je vragen waar je het beste kunt beginnen.

Lees meer over
Bijscholing