Willen mensen nog op een cruise? Schepen liggen nog altijd voor anker
Het toerisme in eigen land doet weer goede zaken. En ook de vliegtuigen met vakantiegangers gaan weer richting het zuiden. Het is een jaloersmakend beeld voor de cruisebranche. Hun schepen liggen nog altijd voor anker en het lijkt erop dat dat nog wel even zo blijft. Toch druppelen de eerste boekingen voor volgend jaar binnen.
Waar het andere jaren in de zomermaanden op veel dagen een drukte van jewelste is in de Rotterdamse cruiseterminal, is het er nu compleet uitgestorven. Een grote lege hal is wat rest.
Recordjaar in rook opgegaan
Sinds maart hebben alle rederijen hun komst naar Rotterdam afgezegd. Het gaat om ruim zestig schepen, vertelt Nick Hoogeweij, manager van Cruise Port Rotterdam. "Als Rotterdam hadden we dit jaar een nieuw recordjaar gehad, als corona er niet was geweest."
Het wegblijven van de cruiseschepen heeft niet alleen impact op de cruiseterminal, maar op de economie van de hele stad. "Als passagiers ergens in een stad komen gaan ze shoppen, naar een museum. Dat loop je nu mis", aldus Hoogeweij.
Boekingen voor volgend jaar
De cruisesector is de allerlaatste in de rij die weer mag opstarten, denkt Faizal Siddiqui. Hij verkoopt met zijn bedrijf CruiseReizen.nl cruises over de hele wereld, maar zit nu in de wachtkamer.
Volgens Siddiqui wordt cruisen nog niet toegestaan, omdat de schepen normaliter meerdere landen aandoen, die weer allemaal verschillende regels hebben. Toch ziet hij wel licht aan het eind van de tunnel. De boekingen voor volgend jaar druppelen langzaam binnen.
Trouw publiek
Cruisegangers zijn een trouw publiek, ziet Miriam Weeda. Ze is zelf groot liefhebber van cruisevakanties en schrijft daarover op website Cruisereiziger.nl. Veel vakantiegangers boeken hun reis over het algemeen een jaar van tevoren. Zelfs in coronatijd durft een deel dat al aan.
Volgens Siddiqui gaat het om ongeveer een kwart van het normaal aantal boekingen. Niet veel, maar beter dan niets. Bij reisorganisatie TUI, dat ook eigen cruiseschepen heeft, klinkt hetzelfde geluid.
'Cruisebranche zal herleven'
"We ontvangen op wekelijkse basis nieuwe boekingen, dus dat is goed nieuws. De winter blijft hierin nog achter, maar voor de zomer van 2021 staan we op een forse plus", vertelt woordvoerder Petra Kok.
Voor TUI is dit een bevestiging dat cruisevakanties corona zullen doorstaan. "De cruisebranche is hard getroffen, maar wij geloven dat zij zal herleven."
Testvaart
Het is ook TUI dat eind deze week gaat testvaren. Vanuit een Duitse haven zal er een rondje gevaren worden. Ze zijn benieuwd hoe dat uitpakt met de helft van het normale aantal passagiers en alle coronamaatregelen.
Mocht de test slagen, dan kunnen de eerste toeristen weer snel op cruisevakantie, verwacht het bedrijf. Die vakantie zal er wel iets anders uitzien, denkt hij. Geen stedentrips, maar een rondvaart zonder tussenstop zoals een cruise door de Noorse fjorden.
Van Scheveningen via Rotterdam naar Noorwegen
Dat is ook een van de redenen dat een aantal cruiseschepen al maanden voor anker ligt op de Noordzee. Wie in de haven van Scheveningen staat kan de enorme schepen aan de horizon zien liggen. Zodra er weer gevaren kan worden, kunnen ze snel passagiers oppikken in Rotterdam en Amsterdam en vaart maken richting Noorwegen.
De Rotterdamse cruiseterminal verwacht in augustus weer het eerste schip te mogen ontvangen. Al is het maar de vraag of er dan al voldoende toeristen zijn die mee willen. "Alle rederijen zitten met hetzelfde probleem: het vertrouwen in reizen", zegt woordvoerder Mirjam Dresmé van reisbrancheorganisatie ANVR.
Imago moet herstellen
Corona heeft het imago van cruisevakanties geen goed gedaan. Iedereen kan zich de beelden nog herinneren van schepen vol passagiers die wekenlang ronddobberden op zee, omdat ze in geen enkele haven welkom waren. Daarnaast speelt de angst dat als één passagier ziek wordt, alle passagiers ziek worden.
Hoogeweij baalt van dat imago. Volgens hem is het aantal besmettingen op cruiseschepen verwaarloosbaar met het aantal gevallen op land. "Natuurlijk, elk geval is er één te veel." Maar er zijn in totaal slechts 1100 cruisereizigers besmet geraakt met corona, terwijl het wereldwijd om miljoenen mensen gaat.
'Op zee veiliger dan op land'
"Dan heeft de cruisewereld het zo slecht nog niet gedaan", vindt Hoogeweij. "Het was soms veiliger om aan boord te zitten dan om op straat te lopen." Hij hoopt dat fervente cruisegangers zich daar ook van bewust zijn, zodat het imago weer een beetje herstelt.
Wie volgend jaar op cruisevakantie wil vanaf Rotterdam heeft voorlopig genoeg keuze. Het goede nieuws is namelijk dat de cruiseterminal voor 2021 nog geen enkele afzegging van een rederij heeft gekregen.